Oppositie: continuïteit kwalitatieve gezondheidszorg in gevaar

De continuïteit van kwalitatieve gezondheidszorg is in gevaar doordat de minister van Volksgezondheid niet kan aangegeven hoe hij de gezondheidszorg wenst te financieren en wat zijn beleidsprioriteiten zijn. Dit zegt de oppositie in een ingediende motie. Zij wijst er op dat door het uitdunnen van de geneesmiddelenklapper de bereikbaarheid van geneesmiddelen voor de samenleving steeds moeilijker wordt.

Overige problemen zijn o.a.: de stagnatie van medicijnenaankopen, omdat de leveranciers niet langer wensen voor te financieren, onduidelijkheid hoeveel premiegelden het SZF maandelijks ontvangt en als deze premiegelden tijdig worden overgemaakt en dat het SZF als grootste zorgverzekeraar in financiële problemen verkeert en derhalve niet in staat blijkt haar betalingsverplichtingen te voldoen.

Verder hebben diverse instellingen besloten vanaf vrijdag 11 mei geen radiologische diensten meer te verlenen aan cliënten verzekerd bij Assuria, Self- Reliance en Parsasco.

De samenleving wordt ook gedupeerd doordat operaties in ziekenhuizen moeten worden uitgesteld, omdat de benodigde hulpmiddelen daartoe niet aangeschaft kunnen worden.
De Medische Zending wacht nog steeds op subsidies over maart, april en mei 2018 en het restant over 2017.

Ook de aankondiging van premieverhoging door de verzekeringsmaatschappijen aangesloten bij SURVAM, baart de oppositie zorgen.

De regering wordt opgeroepen om op korte termijn een plan te presenteren ter beheersing van de crisis binnen de gezondheidszorg en om de financiering en continuïteit van kwalitatieve gezondheidszorg aan de samenleving te garanderen.(GFC)

Meer nieuws

Scroll Up