GFC LIFESTYLEREDACTIE- Terwijl talentvolle Surinaamse kickboksers wereldwijd een sterke reputatie hebben opgebouwd in het staande gevecht, blijft de financiële beloning vaak beperkt.
Het zijn voornamelijk alleen de grote namen zoals Rico Verhoeven, Badr Hari en vroeger Remy Bonjasky die bovengemiddeld worden gecompenseerd.
Dit in tegenstelling tot de wereld van Mixed Martial Arts (MMA), waarin atleten potentieel miljoenen dollars kunnen verdienen bij organisaties als UFC en tegenwoordig One Championship.
De focus op grappling en worsteltechnieken kan Surinaamse vechters met een kickboks-basis transformeren in meer complete atleten, klaar voor de lucratieve MMA-wereld.
Jairzinho Rozenstruik staat bekend als een lichtend voorbeeld van een Surinaamse atleet die succesvol de overstap vanuit het kickboksen naar het MMA en uiteindelijk de UFC heeft gemaakt.
De 35-jarige nam volgens bronnen na zijn gevecht tegen Chris Daukaus bij UFC 282 in december 2022, US$236,000 mee naar huis.
Echter, zoals opgemerkt in een recent interview met een Braziliaans Jiu-Jitsu (BJJ) zwarte band uit Den Haag, komen veel MMA-vechters die de overstap maken vanuit kickboksen vaak grappling-technieken te kort.
“Een voorbeeld hiervan is de Fransman Cyril Gane, die wegens een gebrek aan grappling kwaliteiten de zwaargewicht titel verloor aan Jon Jones die bekendstaat als één van de beste worstelaars in MMA.”
“Grappling is een kunst die tijd kost om te beheersen. Surinaamse vechters doen er goed aan zo vroeg mogelijk te beginnen met deze discipline,” aldus de black belt tegenover GFC Lifestyle.
Foto: UFC
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com