De relatie tussen Suriname en Nederland is een complex verhaal van koloniale erfenissen, politieke inmenging en gemiste kansen op werkelijke onafhankelijkheid.
Volgens Suriname-analist R. Pinas is het tijd voor een fundamentele verandering, en daarbij speelt transparantie een cruciale rol.
In gesprek met GFC Nieuws legt Pinas uit waarom het openen van de Nederlandse archieven, die tot 2060 gesloten blijven, van groot belang is.
“Het vasthouden aan die geheimhouding voedt alleen maar het wantrouwen in Suriname.
Er zijn genoeg aanwijzingen dat de onafhankelijkheid in 1975 gepaard ging met een verborgen agenda, en dat Den Haag zich daarna actief heeft bemoeid met onze binnenlandse politiek,” stelt Pinas.
Hij wijst op onthullingen van de PALU die suggereren dat Nederland betrokken was bij gebeurtenissen zoals couppogingen, de binnenlandse oorlog en het in stand houden van economische afhankelijkheid.
Volgens Pinas vormen deze zaken een direct obstakel voor Suriname om zich volledig te positioneren als soevereine natie.
“Veel Surinamers beseffen niet dat ze deel uitmaken van een groter geopolitiek spel,” zegt hij.
“Het is nu aan de regering-Santokhi om de druk op Nederland op te voeren. Alleen door het verleden te onderzoeken, kunnen we bouwen aan een eerlijke en gelijkwaardige relatie.”
Hij wijst erop dat openheid niet alleen in Suriname, maar ook in Nederland zal bijdragen aan beter begrip en respect tussen de landen. “De waarheid kan pijnlijk zijn, maar het is de enige weg naar herstel.”
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com