Open brief: Wat doet de regering tegen zelfdoding met bestrijdingsmiddelen?

zelfmoord ophanging

De Netwerk Christen Professionals en de Gemeente Eben-Haëzer, met ondersteuning van de Pan American Health Organization (PAHO) en het ministerie van Volksgezondheid, roepen de regering op tot strengere controle op bestrijdingsmiddelen.

Tijdens de Gezinsconferentie van 29 maart werd benadrukt dat de import, verkoop en opslag van deze middelen dringend onder de loep genomen moeten worden om zelfdoding, vooral onder jongeren, tegen te gaan.

Hieronder de open brief aan de regering.

Bestrijdingsmiddelen onder de loep

Afgelopen zaterdag, 29 maart 2025, werd tijdens een Gezinsconferentie in de Gemeente over zelfdoding onder jongeren, besloten een Open Brief te richten aan de regering.

Deelnemers benadrukten dat zowel import, verkoop en opslag van bestrijdingsmiddelen onder het vergrootglas moeten. Bij de organisatie van deze Conferentie is ondersteuning ontvangen van de Pan American Health Organization (PAHO) en het Ministerie van Volksgezondheid, waarvoor onze dank!

Data
Tussen 2019 en 2023 stierven 359 personen door zelfdoding. Daarvan waren 78% mannen en 48% onder 35 jaar. Uit politie data (2019-2023) blijkt dat 64% van de gevallen van zelfdoding plaatsvonden door het gebruik van landbouw bestrijdingsmiddelen.

Daarbij is het middel Gramaxone (68%) het meest gebruikt (AZP 2019-2020). Voorts gebruikten 8% van de slachtoffers Malathion, 6% Glyfosaat en ook gebruik van Rattengif wordt vermeld.

Er zijn ook cijfers van personen die een poging deden maar in leven bleven. Daarvan is 66% vrouw. 44% van de slachtoffers is tussen 15-24 jaar, terwijl 27% tussen 25 en 34 jaar oud is.

Van deze groep heeft 38% bestrijdingsmiddelen gebruikt en 59% medicijnen en huishoudelijke chemische middelen. (AZP 2019-2023)

Zorgwekkend
De Conferentie vindt deze ontwikkeling zorgwekkend. Ondanks het feit dat er een Bestrijdingsmiddelenwet bestaat die in 1972 van kracht werd en bedoeld was om de handel in en het gebruik van bestrijdingsmiddelen te reguleren, zijn de excessen duidelijk.

Artikel 12 van deze wet luidt: “Het is verboden aan personen beneden de leeftijd van vijftien jaren bestrijdingsmiddelen te verkopen, … dat de giftigheid moet worden aangeduid door middel van een doodshoofd. De vraag is of hier controle op plaatsvindt.

Initiatieven
Wellicht is mede hierdoor een Ontwerpwet pesticidemanagement door de regering op 29 october 2024 ingediend bij De Nationale Assemblee.

Volgens informatie via de DNA-website, is deze helaas nog niet in behandeling genomen. Door minister Parmanand Sewdien van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) werd op 4 mei 2023 de Nationale Pesticiden Raad (NPR) geïnstalleerd. De NPR bestaat uit 10 leden.

Het doel is dat het beheer van pesticiden breed gedragen wordt door vertegenwoordigers van de agrarische-, gezondheid- en milieu sector.

De taken van de Raad omvatten onder meer het registreren van pesticiden, het toezicht op het gebruik ervan en het bevorderen van goede agrarische praktijken. Kortom het treffen van alle maatregelen en voorzieningen die nodig zijn ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en milieu.

Vragen
Aan de Regering en De Nationale Assemblee wordt het volgende gevraagd:

1. De gemeenschap zo omstandig mogelijk te informeren over de behandeling van de Wet pesticidemanagement. Wanneer zal deze in behandeling genomen worden en wat zal het effect zijn op de samenleving wanneer deze wet aangenomen zal zijn?

2. Wat heeft de Nationale Pesticiden Raad tot nu toe gerealiseerd vooral op het vlak van preventie?

3. Wat wordt er door de verantwoordelijke instanties gedaan om zelfdoding door middel van het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen te gaan?

4. Op welke wijze kunnen burgers hierin een bijdrage leveren?

De deelnemers en de samenleving zien uit naar antwoorden vanuit de regering zodat gezamenlijk gewerkt kan worden aan het terugdringen van gevallen van zelfdoding.

Deelnemers aan de Gezinsconferentie, Netwerk Christen Professionals en de Gemeente Eben-Haëzer