GFC NIEUWSREDACTIE- De recente tragedie van het overlijden van een 16-jarige veelbelovende voetbalster aan de gevolgen van het dengue-virus heeft de aandacht gevestigd op de dringende noodzaak voor Suriname om een meer doortastende en alomvattende aanpak te hanteren bij het bestrijden van deze potentieel levensbedreigende ziekte.
Met de afwezigheid van een vaccin en de alarmerende toename van dengue-gevallen, is het hoog tijd dat de autoriteiten en de gemeenschap gezamenlijk handelen om deze ziekte serieus te nemen en effectieve maatregelen te implementeren, zeggen bezorgde gezondheidsdeskundigen.
Suriname bevindt zich volgens hen op de grens van een potentieel epidemische situatie, en het is nu meer dan ooit cruciaal dat de natie verenigd optreedt om het tij van het dengue-virus te keren.
Dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts, is een door muggen overgedragen virusziekte die zich snel kan verspreiden in gebieden met een hoge muggenpopulatie, vooral in tropische en subtropische regio’s.
De symptomen variëren van milde griepachtige verschijnselen tot ernstige bloedingen en shock, bekend als dengue-hemorragische koorts, wat levensbedreigend kan zijn. Er is momenteel geen specifieke behandeling voor dengue en er bestaat geen vaccin om de ziekte te voorkomen.
Het belangrijkste aspect dat uit deze tragedie naar voren komt, is het belang van het serieus nemen van dengue-symptomen en het onmiddellijk zoeken van medische hulp. Een vroege diagnose en behandeling kunnen volgens experts het risico op ernstige complicaties aanzienlijk verminderen.
Bovendien benadrukt deze gebeurtenis het cruciale belang van preventieve maatregelen om de verspreiding van dengue-muggen te voorkomen.
De lokale gezondheidsautoriteiten herhalen de oproep aan de bevolking om zich bewust te zijn van de symptomen van dengue en onmiddellijk medische hulp te zoeken bij het optreden van deze symptomen.
Bovendien wordt iedereen aangemoedigd om actieve stappen te ondernemen om muggenbeten te voorkomen, zoals het dragen van beschermende kleding en het gebruik van muggenafweermiddelen, evenals het elimineren van stilstaand water waarin muggen zich kunnen voortplanten.
De tragische dood van de jonge voetbalster herinnert ons aan de voortdurende dreiging van ziektes zoals dengue en benadrukt de verantwoordelijkheid van individuen en gemeenschappen om proactieve maatregelen te nemen ter bescherming van de volksgezondheid.
Het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft in juli de dengue preventie-activiteiten geïntensiveerd, door onder meer de bespuitingswerkzaamheden op te voeren.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com