Oorzaak epilepsie onbekend bij zes van de tien personen

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen die wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen.

Het treft mensen van alle leeftijden en heeft vaak geen herkenbare oorzaak. Het kan zijn vanwege hersenschade veroorzaakt door een moeilijke geboorte, een zware slag op het hoofd, een beroerte of een infectie van de hersenen, zoals meningitis. Heel soms is de oorzaak een hersentumor. Bij ongeveer zes van de tien mensen is de oorzaak van hun epilepsie onduidelijk voor de artsen.

Ruim 65 miljoen mensen over de hele wereld heeft epilepsie. Bijna 80% leeft in landen met lage en middelhoge inkomens. In Suriname hebben naar schatting 5.000 personen epilepsie.

Internationale Epilepsiedag

Internationale Epilepsiedag wordt elk jaar op de tweede maandag in februari herdacht. Deze dag valt dit jaar op 11 februari en is bedoeld om extra aandacht te geven aan de aandoening en de mensen die er aan lijden. Mensen komen samen om de problemen van mensen met epilepsie, hun families en verzorgers te bespreken en bijzondere aandacht ervoor te vragen.

Internationale Epilepsiedag wordt in meer dan 120 landen in de wereld herdacht en is een gezamenlijk initiatief van het International Bureau for Epilepsy (IBE) en de International League Against Epilepsy (ILAE).

Epilepsie: meerdere aanvallen

Epilepsie wordt momenteel gedefinieerd als de neiging om recidiverende aanvallen te hebben. Het is ongebruikelijk om na slechts één aanval te worden gediagnosticeerd met epilepsie. Ongeveer vijf op de 100 mensen zullen op enig moment in hun leven een epileptische aanval krijgen. Van deze vijf mensen zullen er ongeveer vier doorgaan met het ontwikkelen van epilepsie. De diagnose epilepsie moet worden gesteld door een arts die gespecialiseerd is in de aandoening.

Behandeling van epilepsie

Epilepsie wordt meestal behandeld met geneesmiddelen tegen epilepsie, ook bekend als anti-epileptica. Epilepsie-geneesmiddelen werken op de hersenen, proberen epileptische aanvallen te verminderen of epileptische aanvallen te voorkomen. Veel mensen met epilepsie merken dat ze minder of geen aanvallen hebben wanneer ze de juiste medicijn gebruiken.

Meer nieuws

Minister Samsoedin gaat in op grondproblemen

Minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft tijdens de ingekomen stukken in het parlement, uitleg gegeven over enkele gevallen van occupatie.

STEAMIT fair op Powaka

STEAM-IT, een projectteam van de Suriname America Alumni Associatie, SAAA, zal op vrijdag 22 februari een mini-fair houden op de Sint Wilhelmus School te Powaka…

AZP heeft nu een Ontslagruimte

Vaker is het gebleken dat opgenomen patiënten die door de specialist zijn ontslagen, vele uren later door hun begeleiders worden opgehaald.

Aanpak weg naar Langa-Uku

De weg naar het dorp Langa-Uku zal donderdag worden aangepakt door het ministerie van OWT&C in samenwerking met het districtscommissariaat Marowijne – Zuidwest.

Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden

De vuurwapengevaarlijke Machecho V. is op zaterdag 16 februari door het Arrestatie Team aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Vereniging benadrukt koersstabiliteit

De vereniging van cambiohouders wenst naar aanleiding van de thans ontstane situatie op het koersenfront te benadrukken dat onze totale economie en iedere burger gebaat…

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

Scroll Up