Ook Suriname dichter bij snel en stabiel internet in het vliegtuig

vrouw telefoon smartphone

Wie wel eens van Suriname naar Nederland of elders vliegt weet hoe lang zo’n vlucht kan duren. Uren in de lucht en geen stabiele internetverbinding.

Iets downloaden of een videogesprek voeren? Vergeet het maar. Maar daar komt langzaam verandering in.

Passagiers van KLM kunnen nu al gebruik maken van wifi aan boord. Maar veel reizigers klagen dat het traag is, vaak uitvalt en ook nog eens duur is.

Dat komt omdat KLM gebruik maakt van het Viasat-systeem. Dit werkt met traditionele satellieten op grote afstand van de aarde (zogenoemde GEO-satellieten), wat zorgt voor vertragingen.

Maar een nieuwe speler op de markt zorgt voor opschudding: Starlink, het satellietbedrijf van Elon Musk.

Zij gebruiken een netwerk van duizenden kleinere satellieten die veel dichter bij de aarde zweven (LEO-satellieten).

Dat maakt het internet sneller en stabieler. Streaming, videobellen en zelfs online gamen worden daardoor gewoon mogelijk in het vliegtuig.

Internationale tests tonen indrukwekkende cijfers. Zo liet The Wall Street Journal zien dat op vluchten van Hawaiian Airlines en Qatar Airways met Starlink het internet gemiddeld 108 Mbps haalt bij downloaden en bijna 30 Mbps bij uploaden.

Dat is sneller dan veel wifi-verbindingen op de grond in Suriname.

Wereldwijd stappen steeds meer luchtvaartmaatschappijen over. United Airlines liet deze maand nog weten dat hun hele vloot van meer dan 1000 vliegtuigen binnenkort Starlink aan boord zal hebben.

En Suriname? Vooralsnog maken geen directe vluchten van en naar Suriname gebruik van Starlink, maar de verwachting is dat dat op termijn gaat veranderen.

De technologie is beschikbaar, de concurrentie groeit en het is slechts een kwestie van tijd voor ook reizigers van en naar Suriname kunnen genieten van supersnel internet in de lucht.

Foto ter illustratie.