In Suriname en Nederland is er groeiende ontevredenheid onder sommige burgers over de uitspraken van bekende analist R. Pinas, die regelmatig zijn visie deelt in de media.
Honderden personen laten via e-mail weten dat hij met zijn kritische opmerkingen de Surinaamse gemeenschap in verlegenheid brengt.
Een recente e-mail van Jenny Pierau, een lezeres van GFC Nieuws, illustreert deze onvrede. In haar bericht aan Pinas uit ze haar bezorgdheid over hoe hij “zijn eigen mensen voor schut zet”.
Ze vraagt zich af wat Pinas beoogt met zijn opmerkingen.
Pierau haalt ook aan dat Pinas kritiek heeft geuit op de eetgewoontes van Surinamers en recentelijk beweerde dat Surinamers die klagen over Nederland hun paspoort zouden moeten inleveren.
Ze wijst erop dat klagen een universeel verschijnsel is, ongeacht afkomst, en vraagt zich af of volgens deze logica Nederlanders dan ook hun paspoorten moeten inleveren.
Ze sluit haar mail af met een oproep aan Pinas om zijn aanpak te heroverwegen en zich te richten op constructievere activiteiten.
Deze brief weerspiegelt een breder sentiment onder delen van de Surinaamse bevolking, die vinden dat de uitspraken van Pinas niet bijdragen aan een positieve beeldvorming van hun gemeenschap.
Maar er zijn ook talrijke berichten die binnen komen bij de redactie waarin aangegeven wordt dat ze het volledig eens zijn met de analist.
Een bezoeker schrijft het volgende:
Goedemiddag, heer Pinas,
Mijn naam is Charles Maddoe, en ik heb vanmiddag uw bericht gelezen op GFC Nieuws. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik denk al jaren op dezelfde manier als u aangeeft. Ik ben zelf geboren in Suriname en hoor vaak Surinamers klagen over Nederland. Dan denk ik: ‘Man of vrouw, waarom ben je dan hier?’ Keer alstublieft terug naar uw geboorteland, als u zich hier niet prettig voelt.
Ik wens u verder een plezierige kerstavond en een gelukkig Nieuwjaar!
In reactie op de negatieve opmerkingen laat Pinas aan GFC Nieuws weten wat het belang is van zelfreflectie binnen de Surinaamse samenleving in binnen- en buitenland.
Volgens de criticus zijn de personen die zich aangesproken voelen door zijn commentaar juist degenen die bijdragen aan het probleem, omdat ze niet openstaan voor zelfkritiek.
“Zelfreflectie is een krachtig middel voor persoonlijke en collectieve groei,” stelt hij. “Het staat ons toe om onze zwakheden en fouten te herkennen, en biedt ons de kans om te leren en te verbeteren. We moeten openstaan voor kritiek, want dit draagt bij aan positieve ontwikkeling en vooruitgang.”
Pinas benadrukt verder dat het noodzakelijk is om problemen binnen de gemeenschap niet onder het tapijt te vegen, maar juist actief te bespreken.
“Het is niet productief om zaken die verkeerd gaan te negeren. Door problemen bespreekbaar te maken, creëren we een omgeving waarin we kunnen groeien en bloeien als samenleving.”
De analist onderstreept dat zijn bedoeling niet is om mensen te kwetsen, maar om een dialoog te stimuleren die leidt tot positieve veranderingen.
“Mijn doel is niet om te vernederen, maar om bewustwording en verbetering te bevorderen. Het is tijd dat we samen de problemen aangaan en werken aan een betere toekomst voor iedereen in Suriname en Nederland,” concludeert Pinas.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com