Ontwikkeling Surinaamse oliesector op zee traag

olie en gas

GFC NIEUWSREDACTIE- De ontwikkeling van de Surinaamse oliesector op zee verloopt nog te traag.

Hoewel de vooruitzichten kleurrijk zijn, is er van daadwerkelijke voordelen nog niets van terechtgekomen. Suriname heeft haast, en vecht tegen de klok, de natuur en een concurrentiepositie ten opzichte van buurland Guyana.

Grensverkenning van olie in landen als Suriname wekt hoop op een economische meevaller voor enkele van de armste landen ter wereld. Maar als die inspanningen mislukken, zal dat niet alleen Suriname en andere opkomende economieën, zoals Namibië en Uruguay, treffen, maar zal de wereld ook afhankelijker worden van olie uit Rusland en het Midden-Oosten. Volgens de Energy Outlook van BP zou het aandeel van de OPEC op de oliemarkt al kunnen stijgen tot maar liefst 65% in 2050.

Toen TotalEnergies SE en APA Corp. in 2020 voor het eerst olie ontdekten voor de kust van Suriname, leek het een voortzetting van de “Golden Lane”, de naam voor het gebied bij Guyana dat nu 360.000 vaten per dag produceert voor een coalitie van bedrijven onder leiding van Exxon Mobil – en zou tegen 2027 de 1 miljoen vaten per dag kunnen overtreffen.

Maar het kost de Franse operator en zijn Amerikaanse partner meer tijd dan verwacht om de Surinaamse olie te laten stromen, deels als gevolg van tegenvallende resultaten van een eerste groep putten, waardoor een vertraging in de streefdatum voor olieproductie met ten minste twee jaar, tot 2027.

Terwijl Suriname sukkelt met het pompen van olie uit de zeebodem, mobiliseert de wereld zich om klimaatverandering tegen te gaan door fossiele brandstoffen af te bouwen.

Hoewel de inschatting is dat de behoefte naar fossiele brandstoffen nog zeker 40 jaar zal duren, zullen de inkomsten niet zo erg lucratief zijn, vanwege de systematische daling van de vraag en afbouwmaatregelen van overheden.

Om klimaatverandering tegen te gaan, proberen ‘s werelds grootste energieverbruikers hun verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen terwijl ze overstappen op hernieuwbare bronnen. Dat zou de olievelden van Suriname in gestrande activa kunnen veranderen als ze niet snel genoeg worden ontwikkeld.

Bron: United News