Onderzoek gigantisch ‘zonnescherm’ in atmosfeer om opwarming aarde tegen te gaan

Wetenschappers van een reeks vooraanstaande universiteiten onderzoeken of het mogelijk is om een atmosferisch ‘zonnescherm’ te creëren dat de meest kwetsbare landen ter wereld kan beschermen tegen de zwaarste gevolgen van de opwarming van de aarde.

In het wetenschappelijk tijdschrift Nature zegt een reeks geleerden uit ontwikkelingslanden het voortouw te willen nemen. Omdat er voor hen het meeste op het spel staat.

Het idee van ‘solar geo-engineering’ op zich is niet nieuw, maar het wint wel aan belangstelling. Mensen slagen er met broeikasgassen in om de aarde op te warmen, zo klinkt het, waarom kunnen we dan ook niet het omgekeerde: aan de hand van een gas in de atmosfeer een deel van het licht van de zon weerkaatsen en terug de ruimte in sturen.

Meer wetenschapsnieuws

Nieuw ontdekte wespsoort heeft monsterangel

Finse wetenschappers hebben in een gebied tussen het Andesgebergte en het Amazoneregenwoud een nieuwe soort wesp gevonden waarvan de angel “op een wreed wapen lijkt”….

Geboorte planeet vastgelegd op foto

Astronomen hebben met een instrument van de gigantische VLT-telescoop in Chili een spectaculaire momentopname gemaakt van de planeetvorming rond de dwergster PDS 70. Dit heeft…

Scroll Up