GFC NIEUWSREDACTIE- De Civil Aviation Safety Authority Suriname (CASAS) zal intern onderzoeken wat de aanleiding is geweest voor de KLM, om een embargo op te leggen voor vrachttransport.
Volgens CASAS-directeur Brian de Souza is de luchtvaartautoriteit nog niet officieel op de hoogte gesteld van het besluit van de KLM.
Het onderzoek van CASAS zal samen met Luchthavenbeheer worden uitgevoerd. Volgens de Souza gaat het in dit geval om de zogenaamde ‘taxi-ways’ die het gewicht van de B777-300ER van de KLM, niet aankunnen. De landingsbaan kan het gewicht wel aan.
Er zijn mogelijkheden om de Pavement Classification Waarde (oftewel PCN-waarde) omhoog te krijgen, zodat het gewicht van de vliegtuigen wel gedragen kan worden. Echter, men zou daarin moeten willen investeren, zegt de Souza. Door de tijd heen, neemt de PCN-waarde ook verder af.
Vijay Chotkan, directeur van Luchthavenbeheer, zei eerder dat de KLM onder meer niet blij was met barsten op banen waar zijn vliegtuigen moeten taxiёn om passagiers en vrachten af te handelen. “Er zijn toen goede afspraken gemaakt over de scheuren die we hebben waargenomen op de plaatsen waar wij de KLM laten taxiёn,” zegt Chotkan.
De directeur zegt dat na onderzoek is gebleken dat het type vliegtuig waarmee KLM naar Suriname vliegt, Boeing 777-300ER met een Aircraft Classification Number 66 (ACN), veel zwaarder is dan het gewicht (Pavement Classification Number 48 [PCN]), dat de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven kan verdragen.
“Dat kan een reden zijn waarom ze zeggen dat ze hun vliegtuigen met veel minder gewicht willen laten opstijgen. Dat zou kunnen, maar de exacte reden van hun besluit weet ik op dit moment echt niet”, onderstreept Chotkan. Hij verwacht wel dat KLM binnen niet al te lange tijd schriftelijk zal laten weten waarom ze de nieuwe maatregel doorvoeren.
De directeur zegt dat er ook wordt gewerkt aan een structurele oplossing. Hij meent dat het buitenlandse bedrijf APNG nu al bezig is daarmee. “De twee locaties waar we de KLM laten taxiёn worden geëvalueerd, de huidige situatie wordt vastgesteld en op basis van onderzoek, dat nu al is gedaan, zullen de oplossingsmodaliteiten worden gepresenteerd.”
De uiteindelijke oplossing moet ervoor zorgen dat de vliegtuigen van KLM vrijelijk moeten kunnen bewegen op de luchthaven. Chotkan wijst er wel op dat de structurele oplossing meer tijd in beslag zal nemen.
Intussen hebben meerdere ondernemers hun misnoegen geuit over dit ingrijpende besluit van de KLM. Chotkan geeft toe dat de beslissing van de vliegmaatschappij veel financiële schade zal berokkenen aan met name exporteurs.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com