Onderwijs zet vaart achter renovatie scholen voor nieuw schooljaar 2024/2025

renovatie scholen

De Fase 1 uitvoering van het landelijke, afbouw- en renovatie scholen bouwprogramma, van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vordert gestaag.

Verschillende scholen en andere onderwijsfaciliteiten zijn in de afgelopen maanden aangepakt en zijn af, voor de start van het nieuwe schooljaar 2024/2025.

Lokalen, dienstwoningen en toiletten groepen zijn allemaal onder handen genomen. O.S. Afaka krijgt een nieuwe toiletgroep, terwijl de lokalen van de O.S. Rampat Jagroep zijn gerenoveerd.

De financiering van het programma komt uit een bedrag van USD 20 miljoen dat door de regering ter beschikking is gesteld uit ontvangen fondsen. Het programma staat onder auspiciën van het Directoraat Administratief en Technisch Beheer.

Er is een prioriteitenlijst samengesteld van scholen die de meeste hulp nodig hebben. Bovendien is het programma verdeeld in twee fasen. Voor de eerste fase is USD 5 miljoen uitgetrokken.

Het projectenbureau van het ministerie dat het programma van de Inter-American Development Bank (IDB), genaamd ‘Consolidating Access to Inclusive Quality Education in Suriname’ (CAIQES) coördineert, zal in aansluiting op het ministerieel programma, tien gerenoveerde scholen afleveren.

De Project Manager van CAIQES, Etienne Joemai, zegt dat werkzaamheden op de openbare scholen te Malobi en Bofokule al zijn afgerond.

De openbare scholen te Wan Hatti en Albina zijn voor 95% af en OS Totness voor 80%. Op de openbare school te Witagron worden er 3 lokalen extra gebouwd.

Minister Henri Ori zegt dat het aanbod van scholen een structureel probleem is in Suriname. De oorzaak daarvan is vooral de groeiende urbanisatie naar Zuid-Paramaribo, Para en Wanica.

Dit brengt volgens hem wrijving en oponthoud binnen het systeem en vraagt om een serieuze aanpak. Het opzetten van een school is echter geen makkelijke zaak en vergt een planning van bijna anderhalf jaar.

Het ministerie zal toch blijven investeren hierin om voor het Surinaamse kind een veilige, moderne en inspirerende leeromgeving te creëren.