OPINIE – De recente verklaring van de Minister van Onderwijs van Suriname over de staat van het onderwijs in het land roept serieuze vragen op over het beleid en de prioriteiten van het ministerie.
Hoewel de minister beweert te streven naar een soepel verlopend onderwijsproces in zowel stedelijke als landelijke gebieden, werpen enkele essentiële kwesties twijfels op over deze bewering.
Een van de meest alarmerende problemen die in de verklaring worden genoemd, is het feit dat er nog steeds 362 basisschoolleerlingen zijn die wachten op plaatsing op scholen.
Het ministerie legt de schuld hiervoor bij de ouders, bewerend dat zij te laat zijn met de aanmelding voor inschrijvingen. Het is zeker belangrijk dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om het inschrijven van hun kinderen.
Echter, de vraag die hier rijst, is waarom het ministerie er niet in slaagt om een efficiënt systeem op te zetten om deze aanmeldingen op tijd te verwerken en ervoor te zorgen dat alle kinderen toegang hebben tot onderwijs.
Het zogenaamde AB-systeem dat op sommige scholen wordt toegepast om te voorkomen dat leerlingen te ver van huis moeten reizen, is eveneens zorgwekkend. Dit systeem houdt in dat leerlingen in afwisselende groepen de school gedurende slechts drie dagen per week bezoeken.
Hoewel de intentie om de reisafstand voor sommige studenten te verkorten begrijpelijk is, roept het de vraag op of dit de beste oplossing is. Dit systeem kan de kwaliteit van het onderwijs beïnvloeden en de algehele leerervaring van studenten schaden.
De situatie in Surinaams onderwijs onthult een verontrustend gebrek aan planning, coördinatie en verantwoordelijkheid van het Ministerie van Onderwijs. In plaats van de schuld bij ouders te leggen, moet het ministerie zorgen voor een efficiënte en tijdige verwerking van inschrijvingen.
Bovendien moet er kritisch worden gekeken naar de haalbaarheid en effectiviteit van het AB-systeem, en moet de prioriteit liggen bij het bieden van kwalitatief hoogwaardig en toegankelijk onderwijs voor alle kinderen in het land.
Het wordt hoog tijd dat de verantwoordelijke instanties hun verantwoordelijkheden serieus nemen en dringende maatregelen nemen om de onderwijssituatie in Suriname te verbeteren, in plaats van de schuld elders te leggen.
Het recht op onderwijs voor de jeugd van Suriname mag niet langer in gevaar worden gebracht door falend beleid en inefficiëntie.
J. Kerto
DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com