Het onderwijsproces in Suriname staat al geruime tijd onder druk door frequente acties waardoor leerlingen keer op keer achterlopen op hun leerstof.
Of het nu de onderwijsbonden zijn die staken of de schoolbussen die niet rijden, de impact op het leerproces is aanzienlijk.
Volgens onderwijsdeskundigen in Nederland die met GFC Nieuws hebben gesproken kan deze voortdurende cyclus van stagnatie verstrekkende gevolgen hebben voor de educatieve ontwikkeling van de jeugd in Suriname.
Studenten worden herhaaldelijk geconfronteerd met onderbrekingen in hun leertraject, waardoor ze moeite hebben om de benodigde kennis op te doen en bij te blijven met hun studie.
De acties van de onderwijsbonden zijn vaak ingegeven door de noodzaak om de arbeidsomstandigheden en salarissen van hun leden te verbeteren.
Het is volgens de experts begrijpelijk dat deze bonden opkomen voor de rechten en belangen van de onderwijsprofessionals, die een vitale rol spelen in het onderwijssysteem van het land.
Echter wordt opgemerkt dat het voortdurende conflict en de daaruit voortvloeiende verstoringen in het onderwijsproces een zware last leggen op de schouders van de leerlingen.
Ze worden de dupe van de strijd tussen verschillende belangengroepen, en hun recht op kwalitatief onderwijs komt in het gedrang.
Volgens hen is het daarom van groot belang dat alle betrokken partijen streven naar constructieve oplossingen die de belangen van zowel de leerkrachten als de studenten dienen.
Ze roepen op tot collectieve verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat kinderen toegang hebben tot hoogwaardige educatie zonder voortdurende onderbrekingen en hindernissen.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com