Ondernemer wint strijd tegen Chinese overheid, verdwijnt vervolgens in het niets

Redactie GFC Nieuws — Maandenlang was de zakenman Zhao Faqi de held van velen, voornamelijk ondernemers, in China. Hij durfde het opnemen tegen de overheid en leek zijn strijd tegen corrupte ambtenaren te winnen. Toen verdween hij, en de overheid lijkt hem in de doofpot te willen stoppen.

Eind vorig jaar werd Zhao veel besproken op Chinese sociale media. Hij beschuldigde ambtenaren van het stelen van zijn rechten op steenkoolrijk land, en maakte furore door de machtigste rechter van China te beschuldigen van corruptie.

Vervolgens ging de overheid in de tegenaanval. De staatsmedia omschreven de lastpost als een listige intrigant. Een rechter die hem steunde, werd op tv afgebrand. De presentator van een talkshow die de zaak in de openbaarheid had gebracht, is opeens muisstil.

Intimidatie en karaktermoord

Zhao vocht al sinds 2005 voor het recht om bijna 260 miljoen vierkante meter zanderig, met struikgewas bedekt land te exploiteren aan de rand van Yulin, een steenkoolrijke stad in de provincie Shaanxi.

Hij leek weinig kans te maken. In China doet de rechter immers wat de partij opdraagt. En vaak beslist de rechter in het voordeel van ambtenaren en hun bondgenoten.

Eind 2017 besliste het Opperste Volksgerechtshof dat Zhao’s contract geldig was, maar daar trok de overheid zich weinig van aan. Wat volgde, kan samengevat worden als intimidatie en karaktermoord.

En Zhao verdween. Het is niet duidelijk of hij nog leeft, of hij in hechtenis zit, zijn familie kan evenmin worden bereikt.

De boodschap naar ondernemers is duidelijk: de overheid is onaantastbaar.

Delen:

Meer nieuws

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:

First lady bezoekt Gakaba en Langa Tabiki

Een delegatie bestaande uit onder andere First lady Ingrid Bouterse-Waldring, de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), Rick…

Delen:

Regering sterk gefocust op export

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig…

Delen:

OHM bezoekt vicepresident Adhin

De vorige week heeft Stichting Organisatie Hindoe Media (OHM) een bezoek gebracht aan vicepresident (vp) Ashwin Adhin. Delen:

Delen:

Change Managementtraining HRM gestart op Biza

Op het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft de kick-off plaatsgevonden van de Change Managementtraining voor institutionele versterking van Human Resource Management (HRM) agenten. Delen:

Delen:
Scroll Up