Ondernemer wint strijd tegen Chinese overheid, verdwijnt vervolgens in het niets

Redactie GFC Nieuws — Maandenlang was de zakenman Zhao Faqi de held van velen, voornamelijk ondernemers, in China. Hij durfde het opnemen tegen de overheid en leek zijn strijd tegen corrupte ambtenaren te winnen. Toen verdween hij, en de overheid lijkt hem in de doofpot te willen stoppen.

Eind vorig jaar werd Zhao veel besproken op Chinese sociale media. Hij beschuldigde ambtenaren van het stelen van zijn rechten op steenkoolrijk land, en maakte furore door de machtigste rechter van China te beschuldigen van corruptie.

Vervolgens ging de overheid in de tegenaanval. De staatsmedia omschreven de lastpost als een listige intrigant. Een rechter die hem steunde, werd op tv afgebrand. De presentator van een talkshow die de zaak in de openbaarheid had gebracht, is opeens muisstil.

Intimidatie en karaktermoord

Zhao vocht al sinds 2005 voor het recht om bijna 260 miljoen vierkante meter zanderig, met struikgewas bedekt land te exploiteren aan de rand van Yulin, een steenkoolrijke stad in de provincie Shaanxi.

Hij leek weinig kans te maken. In China doet de rechter immers wat de partij opdraagt. En vaak beslist de rechter in het voordeel van ambtenaren en hun bondgenoten.

Eind 2017 besliste het Opperste Volksgerechtshof dat Zhao’s contract geldig was, maar daar trok de overheid zich weinig van aan. Wat volgde, kan samengevat worden als intimidatie en karaktermoord.

En Zhao verdween. Het is niet duidelijk of hij nog leeft, of hij in hechtenis zit, zijn familie kan evenmin worden bereikt.

De boodschap naar ondernemers is duidelijk: de overheid is onaantastbaar.

Delen:

Meer nieuws

OWT&C, RO en Defensie pakken wegen Marowijne aan

De ministeries van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C), Regionale Ontwikkeling (RO) en Defensie voeren verschillende rehabilitatiewerkzaamheden uit in Marowijne. Delen:

Delen:

Man verkoopt nep goud aan klant

De 33-jarige Gregory W. is door de politie van het ressort Centrum ingesloten voor oplichting van een vrouw. Delen:

Delen:

Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en…

Delen:

Man bedreigt buren met de dood

De 27-jarige Orfeo D. is door de politie van Latour aangehouden en opgesloten voor het bedreigen van zijn buren met de dood. Delen:

Delen:

Platform importeurs voor overleg bij HI&T

Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang…

Delen:

VHP: terroristische aanslag onaanvaardbaar

Heel vroeg in de ochtend van 15 maart zijn wij opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland, waarbij tenminste 49 moskeegangers…

Delen:

VHP helpt familie Dors

Op 1 maart heeft het noodlot toegeslagen bij de familie Dors te Ingikondre in het district Coronie. Hun woning werd helemaal door brand verwoest. Delen:

Delen:

Launch e-ID Kaart en ingebruikname Printhouse

Onder grote publieke belangstelling vond vrijdagmorgen op het Centraal Bureau voor Burgerzaken aan de Kwattaweg de launch plaats van de Biometrische Identiteitskaart, e- ID kaart….

Delen:

Soft launch online marktplaats SUmarket

Met het lanceren van de online e-commerce platform voor Suriname, SUmarket, is er een digitale marktplaats ontstaan waar klanten ondernemingen makkelijk kunnen vinden of producten…

Delen:

Padieboeren Nickerie dienen petitie in

Padieboeren van Nickerie hebben vanmorgen een petitie bestemd voor president Desi Bouterse ingediend bij districtscommissaris Nisha Kurban. Delen:

Delen:

Klaarheid gebracht in twee berovingszaken

De afdeling Kapitale Delicten (KD) heeft twee berovingszaken in onderzoek waarbij drie mannen op respectievelijk 16 februari en op dinsdag 5 maart twee winkeliers in…

Delen:

Dini Blokland verruilt NDP voor de VHP

Dini Blokland, meer bekend als ‘ma Dini, een diehard NDP’er, verlaat de NDP voor de VHP, het Oranje huis dat liefde, warmte, vertrouwen en hoop…

Delen:

Iran waarschuwt vijanden met grote drone-oefening

Redactie GFC Nieuws — De Iraanse Revolutionaire Garde hield donderdag een grote oefening met onder meer bewapende drones, dichtbij de strategische Straat van Hormuz. Het nieuwsagentschap…

Delen:

Minister Noersalim kondigt launch e-ID aan

Minister Mike Noersalim meldt met groot genoegen, dat na een gedegen voorbereiding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), het zover is dat de launch…

Delen:
Scroll Up