Onderhandelingen tussen het Canadafonds en Buitenlandse Zaken

De minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, heeft een tweetal projectvoorstellen besproken met Lillian Chatterjee, niet-residerend Ambassadeur van Canada voor Suriname in Guyana. Deze projectvoorstellen zullen spoedig worden uitgewerkt en als schenkingsvoorstellen worden ingediend bij het CFLI (Canafa Fund for Local Initiatives).

Het ene voorstel heeft betrekking op de bevordering van een gezonde leefstijl voor een ieder binnen de leefgemeenschap van het boven Suriname gebied. In deze zal een veilige wandel- en trimloopbaan worden opgezet. Bij dit project, dat een initiatief is van het Bureau van de First Lady, zijn diverse stakeholders betrokken.

Het andere voorstel heeft betrekking op de “Saamaka Wosu” coöperatie en betreft een gemeenschap ontwikkelingsproject te Asidonhopo, de residentie van de Granman der Saramaccaners, en nabijgelegen dorpen. Het is hierbij de bedoeling om middels het aanschaffen van een mobiele houtzaag, activiteiten op gang te brengen in diverse dorpen, op het gebied van woningbouw, houtverwerking, beroepstraining, landbouw, toerisme en ondernemerschap, en deze zoveel als mogelijk zelfvoorzienend te maken.

Bij de bespreking van eerdergenoemde projecten waren mede aanwezig de minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, de Granman der Saramaccaners, Albert Aboikoni en diverse functionarissen van de ministeries van Regionale Ontwikkeling en Buitenlandse Zaken, alsook de niet-residerend ambassadeur van Ghana voor Suriname in Braziliё, Abena Pukua Adompim Busua.

Laatstgenoemde heeft deelgenomen aan de bespreking vanwege de ervaring van Ghana met de verzelfstandiging van traditionele leefgemeenschappen en versterking van de positie van de vrouw. Ghana wenst samen met Suriname na te gaan hoe en waar een bijdrage te kunnen leveren.

De uitgewerkte projectdocumenten worden in de week van 10 december 2018 besproken met een vertegenwoordiger uit Canada, waarna de formele indiening kan plaatsvinden. De totale projectwaarde van deze kleinschalige projecten is ongeveer USD 75.000,-.

Het is de bedoeling deze projecten in maart 2019 op te leveren.

Eerder is via het Canada Fonds technische assistentie verkregen voor diverse trainingen bij vakministeries op het gebied van onder andere gender, handel en projectformulering, welke zullen worden voortgezet en uitgebreid.

Suriname onderhoudt sinds 2 november 1976 diplomatieke betrekkingen met Canada.(GFC)

Delen:

Meer nieuws

Kwestie geldzending naar volgende fase

Al langere tijd ervaart Suriname de nadelige gevolgen van de stopzetting van de reguliere geldzendingen, nadat in april vorig jaar euro 19,5 miljoen door het…

Delen:

Garantiefonds focust op unbankables

In De Nationale Assemblee is er een aanvang gemaakt met de behandeling van de ontwerpwetten “Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting” en “Wet Nationaal Woningbouwfonds”. Delen:

Delen:

Zandgedeelte Zwartbontstraat te Reeberg afgesloten

In opdracht van districtscommissaris Audrey Hankers mogen zandconcessionarissen die vrachttransporten doen over de Zwartbontstraat te Reeberg in het bestuursressort Zuid – Oost Wanica dit vanaf…

Delen:

10% groei aantal deelnemers AVD

Dit jaar is er een 10% groei in het aantal deelnemers aan de Avond Vierdaagse (AVD), hetgeen betekent dat er dit jaar meer dan 5000…

Delen:

Man kapt ex-vrouw

De 37-jarige Dew R. heeft zijn 35-jarige ex-vrouw Arti woensdagmorgen ernstige kapverwondingen toegebracht. Delen:

Delen:

Politie pakt overlastbezorgende sekswerkers aan

De politie van regio Paramaribo heeft zaterdagnacht opgetreden tegen commerciële sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat) en de…

Delen:

Suriname en Ghana intensiveren band

Minister Yldiz Pollack – Beighle heeft in Ghana vier Memoranda of Understanding (MoU’s) met de regering van dit land ondertekend. Delen:

Delen:

Ordening en structurering mijnbouwsector

Met de toelating tot de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) heeft Suriname de verplichting een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Delen:

Delen:

Herstelwerkzaamheden verbindingswegen op schema

De herstelwerkzaamheden aan enkele functionele verbindingswegen in Paramaribo, Wanica en Para verlopen volgens het tijdschema van aannemer Kuldipsing Infra. “Wij zijn tot nu op schema”,…

Delen:

Politie schiet man neer

Een man werd vrijdagmorgen door de politie neergeschoten in de Hijsvlinderweg. Delen:

Delen:

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:
Scroll Up