Ondanks IS-verklaring nog steeds onduidelijkheid over verantwoordelijkheid paasaanslagen

Redactie GFC Nieuws — Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) eist de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen in Sri Lanka op paaszondag. De terroristen gaven echter geen bewijs voor hun claim. De Sri Lankaanse defensieminister Ruwan Wijewardene zei dat uit onderzoek bleek dat de aanval een vergelding was voor de aanslagen op christenen in Christchurch (Nieuw-Zeeland). Hij kon of wilde echter niet vertellen waar deze conclusie op is gebaseerd. De premier van Sri Lanka wilde de gevolgtrekking niet bevestigen, meldt The Guardian.

Bij de aanslagen vielen 321 slachtoffers. De terroristen lieten bommen ontploffen in kerken en luxehotels. Bij één kerk mislukte een aanslag.

Samen met de verklaring van IS dook een video op, die terroristen op weg naar hun doelwit zou tonen. Onduidelijk is echter wie de video maakte en waarom: het zijn geen beelden van beveiligingscamera’s. De personen op de video worden binnen en buiten een kerk bewust met een camera gevolgd.

Uit de video blijkt ook niet waarop de conclusie is gebaseerd dat het om terroristen gaat.

Staatsomroep van IS

Met de ‘bekentenis’ van IS is de jacht op de daders nog steeds volledig open. Het is immers bekend dat IS vaak spraakmakende aanslagen ten onrechte opeist. Zodoende komt de organisatie op ‘goedkope’ wijze aan nieuwe rekruten. Achteraf blijkt dan dat IS niets met de aanval te maken had, bevestigt een terreurdeskundige op CNN.

Zo’n aanslag wordt dan gepresenteerd als wapenfeit van de organisatie. Die is echter in feite te zeer verzwakt om veelvuldig grote aanslagen te plegen. Westerse media fungeren dan ook vaak als onbedoeld propagandamedium voor IS, door onbewezen claims te helpen verspreiden. Dat de bekentenis via het nieuwsagentschap Aamaq geen bewijs aandroeg, is dan ook een ‘rode vlag’.

Terreurdeskundigen beschouwen Aamaq (Amaq), opgericht door de Syrische journalist Baraa Kadek die zich in 2013 aansloot bij de terreurgroep, als de “staatsomroep van IS”. De terreurbeweging gebruikt dit persbureau vaak om aanslagen te publiceren.

Aamaq publiceert een stroom korte berichten via de telefoonapp Telegram.

Vergelding?

Heel opmerkelijk is dat IS wel de verantwoordelijkheid van Sri Lanka neemt, maar nergens Christchurch als motief noemt. Dat werpt twijfels op over de juistheid van de uitleg van ‘vergelding’.

De Sri Lankaanse regering lijkt over de schuldvraag niet op één lijn te zitten. Premier Ranil Wickremesinghe zei tegen het parlement dat sommige van de aanslagplegers uit het buitenland waren gekomen en na de aanslagen naar huis waren teruggekeerd.

Hij weigerde de verklaring van zijn defensieminister te bevestigen dat de aanval een vergelding was voor Christchurch, maar zei in plaats daarvan dat het “mogelijk” was.

Eerder, op maandag, zei de woordvoerder van de regering, gezondheidsminister Rajitha Senaratne, dat de aanslagen het werk waren van de National Thowheed Jamath (NTJ), een in Sri Lanka actieve islamitische groepering.

“Er was een internationaal netwerk zonder welke deze aanvallen niet hadden kunnen slagen,” vertelde hij verslaggevers maandag.

Sri Lanka ging direct na de aanslagen heel omzichtig om met de schuldvraag, om de bestaande religieuze spanningen niet nog meer op scherp te stellen.

De boeddhistische meerderheid in het land pleegt vaak bloedige aanvallen op de islamitische en christeliijke minderheid.

Delen:

Meer nieuws

Ode aan Inheemsen in Palmentuin

GFC NIEUWS- Jaren terug is advies uitgebracht aan de regering voor het plaatsen van een gedenkteken voor de Inheemse mannen, vrouwen en kinderen die tijdens…

Delen:

Dorpen in Para bezorgd over veiligheid

GFC NIEUWS- De Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica kondigt verscherpte en gemeenschappelijke actie aan voor het recht op veiligheid, begaanbare wegen en…

Delen:

Volksgezondheid waarschuwt voor hittegolven

GFC NIEUWS- In navolging van het bericht van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) waarbij zij waarschuwt dat de Caribische landen risico lopen op hittegolven, wil het…

Delen:

Baby geboren met drie hoofden

GFC NIEUWS- Een babymeisje dat geboren is met drie hoofden vanwege een onbekende medische conditie heeft medici verbijsterd in India. Delen:

Delen:

Adviesprijs HI&T per kippenei SRD 1.40

GFC NIEUWS- De adviesprijs van kippenei is door het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) vastgesteld op SRD 1.40 per stuk. Delen:

Delen:

ARVAS wil certificering koeltechnici

GFC NIEUWS- De Associatie voor Air-conditioning Refrigeration and Ventilation Association Suriname (ARVAS) bracht vorige week een kennismakingsbezoek aan minister Stephen Tsang van het ministerie van…

Delen:

Viskeuringsinstituut verder geaccrediteerd

GFC NIEUWS- Het Laboratorium van de Stichting Viskeuringsinstituut (VKI) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is sedert 2017 in de branche van…

Delen:

VMS schort acties op met 3 weken

GFC NIEUWS- De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft woensdag tijdens een zeer druk bezochte ledenvergadering besloten om de aangekondigde acties met 3 weken…

Delen:

Schenking drug – en precursoren kit aan KPS

GFC NIEUWS- Het waarnemend hoofd Bestrijding Zware Criminaliteit (BZC), August van Gobbel, heeft maandag een schenking in ontvangst mogen nemen uit handen van vertegenwoordigers van…

Delen:
Scroll Up