Oncontroleerbaar Chinees ruimtestation valt zondag op Aarde

Het onbestuurbaar geworden eerste Chinese ruimtestation, de Tiangong-1, valt zondag op Aarde terug. Dit heeft de gezaghebbende website spaceweather.com gemeld. China zegt ondertussen dat er geen reden tot ongerustheid is voor de luchtvaart of voor schade aan de grond.

De terugval gebeurt in drie fasen. In de eerste fase zorgt de atmosferische wrijving ervoor dat zonnepanelen, antennes en andere externe delen op een hoogte van zowat 100 km worden afgerukt. Tijdens de verdere afdaling brandt ten gevolge van toenemende hitte en wrijving de hoofdstructuur van het ruimteschip op of explodeert ze. De desintegratie gebeurt op zowat 80 km hoogte.

De fragmenten blijven branden tot ze niet meer bestaan. Enkel een heel kleine hoeveelheid schroot bereikt het aardoppervlak, ten gevolge van de geringe massa aan een zeer lage snelheid.

Meer wetenschapsnieuws

Nieuw ontdekte wespsoort heeft monsterangel

Finse wetenschappers hebben in een gebied tussen het Andesgebergte en het Amazoneregenwoud een nieuwe soort wesp gevonden waarvan de angel “op een wreed wapen lijkt”….

Geboorte planeet vastgelegd op foto

Astronomen hebben met een instrument van de gigantische VLT-telescoop in Chili een spectaculaire momentopname gemaakt van de planeetvorming rond de dwergster PDS 70. Dit heeft…

Scroll Up