OPINIE – In een opvallende zet heeft de Surinaamse regering besloten om grondhuur en erfpacht om te zetten naar eigendom door middel van een staatsbesluit, ondanks felle kritiek van deskundigen en het parlement.
Ter ondersteuning van dit controversiële besluit is de Grondconversie Unit in het leven geroepen met als doel burgers meer rechtszekerheid over hun grond te geven.
Hoewel het streven naar meer eigendomsrechten toegejuicht kan worden, rijzen er legitieme vragen over waarom de regering ervoor kiest om dit belangrijke besluit buiten het parlement om door te voeren.
Het besluit om grondhuur en erfpacht om te zetten naar eigendom is ontegenzeggelijk een ingrijpende maatregel, met verstrekkende gevolgen voor landeigenaren in Suriname.
Het recht op eigendom is een fundamenteel recht dat niet lichtzinnig mag worden gewijzigd, en daarom zou men verwachten dat dit soort beslissingen zorgvuldig en grondig worden besproken in het parlement, waar de belangen van de gehele bevolking kunnen worden vertegenwoordigd.
Het negeren van het parlement in deze kwestie roept vragen op over de transparantie en legitimiteit van de besluitvorming. Diverse parlementariërs hebben in het verleden terechte kritiek geuit op de werkelijke motieven achter de grondconversie.
Er zijn serieuze zorgen geuit over mogelijke belangenverstrengeling, waarbij personen met sterke politieke connecties en grote lappen domeingrond in hun bezit, aanzienlijke voordelen kunnen halen uit deze maatregel.
Het is van essentieel belang dat de overheid volledige openheid betracht over de criteria en procedures die zullen worden toegepast bij deze grondconversie. Dit om ervoor te zorgen dat het proces eerlijk en transparant verloopt, zonder enige vorm van bevoordeling of corruptie.
Het negeren van het parlement kan de schijn van onregelmatigheid wekken en versterkt de zorgen over mogelijke oneigenlijke motieven achter dit beleid.
De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen om de belangen van alle burgers te beschermen en ervoor te zorgen dat grondconversie geen middel wordt voor enkelen om zich te verrijken ten koste van anderen. Het parlement dient een cruciale rol te spelen in het waarborgen van een eerlijke en democratische besluitvorming.
Het is daarom van groot belang dat de regering deze kritieken serieus neemt en de nodige stappen onderneemt om het vertrouwen van de bevolking te herstellen door dit beleid op een transparante en democratische manier te implementeren.
C. Halfhuid
DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com