Omstreden Amnestiewet van 2012 wordt ingetrokken

amnestiewet decembermoorden

GFC NIEUWSREDACTIE- Twee Surinaamse assembleeleden hebben een initiatiefwet ingediend om de gewijzigde Amnestiewet van 5 april 2012 in te trekken.

Dit gebeurt op basis van de beslissing van het Constitutioneel Hof dat deze wet in strijd is met de grondwet en internationale bepalingen.

Indien de wet wordt ingetrokken, komen de aanpassingen die zijn gepleegd in de Wet van 2012 te vervallen en zijn de bepalingen die daarvoor golden, wederom van kracht.

De Surinaamse Amnestiewet (ook wel Amnestiewet 1989) is een wet uit 1992 die oorspronkelijk amnestie verleende voor zo’n 20 strafbare feiten uit het Surinaamse Wetboek van Strafrecht gepleegd tussen 1 januari 1985 en 19 augustus 1992.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Visumvrij reizen Surinamers naar Nederland zal ‘bergen met geld’ opleveren voor KLM en SLM

Dat was de periode van de Binnenlandse Oorlog tussen het Nationaal Leger onder Bouterse en het toenmalige Jungle Commando van Ronnie Brunswijk, de huidige vicepresident van Suriname.

Op 4 april 2012 werd de wet gewijzigd door De Nationale Assemblee om de termijn te verlengen zodat ook strafbare feiten tussen 1 april 1980 en 31 december 1984 eronder zouden vallen.

Hierdoor vallen ook de zogenaamde Decembermoorden onder de wet – moorden waarvoor op dat moment de ex-president van Suriname, Desi Bouterse, bij de krijgsraad terechtstaat.

De wijziging werd verdedigd met het gelijkheidsbeginsel, het voorkomen van instabiliteit mocht Bouterse veroordeeld worden en het verzoenen van de samenleving. Wel is er gesproken over het instellen van een waarheidsvindingscommissie.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Mannen moeten leren vrouwen te respecteren en niet andersom, zegt Internationaal VrouwenCollectief

De aanpassing van de wet werd breed door de internationale gemeenschap verworpen, waaronder de voormalige kolonisator Nederland, de Europese Unie en Amnesty International en werd gezien als strijdig met de internationale rechtsorde. Nederland had zelfs de ambassadeur teruggeroepen in reactie op de wet.

Ook in Suriname werd heftig geprotesteerd door de toenmalige oppositie en sociaal-maatschappelijke organisaties tegen de wijziging van de wet.

In juli dit jaar vonniste het Constitutioneel Hof dat de Amnestiewet van 5 april 2012 strijdig is met internationale verdragen die Suriname heeft getekend evenals de Grondwet van Suriname.

Deze uitspraak betekent dat er geen vrijspraak gegeven kan worden voor de betrokkenheid van de Decembermoorden in 1982.

Foto: Protestactie in Suriname tegen de wijziging van de Amnestiewet.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER