Olieprijs naar 400 dollar? Saoedi-Arabië dreigt met zware vergelding voor Amerikaanse straffen

Amerika dreigt Saoedi-Arabië met sancties vanwege de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi. Maar als de VS de dreiging in daden omzet, zal dat hen duur komen te staan, belooft Riyad.

Amerikaanse strafmaatregelen zouden de Saoedi’s in de armen van Iran kunnen drijven, zegt Turki Aldakhil, algemeen directeur van het internationale nieuwsnetwerk Al Arabiya.

Een niet bij naam genoemde overheidsfunctionaris zei tegen het Saudi Press Agency dat het Koninkrijk “elke dreiging en poging tot ondermijning verwerpt, of dat nu is door te dreigen met het opleggen van economische sancties, gebruik van politieke druk of het herhalen van valse beschuldigingen.”

Volgens de bron zou Saoedi-Arabië op elke strafmaatregel reageren met nog zwaardere actie; hij herinnerde eraan dat “de economie van het Koninkrijk een invloedrijke en vitale rol (heeft) in de wereldeconomie.”

Donald Trump waarschuwde onlangs dat Riyadh zwaar zou worden gestraft als hij schuldig bevonden werd aan het laten vermoorden van Khashoggi.

Olieprijs naar 400 dollar

Zowel Amerika als Canada haastten zich echter te verzekeren dat de enorme wapenhandel met Riyad, waar vele miljarden mee gemoeid zijn, overeind blijft.

Turki Aldakhil waarschuwde dat niet uitgesloten moet worden dat vanwege dit conflict de olieprijs “stijgt naar 100 of 200 dollar, of zelfs het dubbele daarvan.”

Bovendien is de kans groot dat de Saoedi’s hun olie zullen prijzen in Chinese yuan en de dollar zullen laten vallen, naast andere serieuze gevolgen.

“Vijanden (Hamas, Hezbollah, red.) zullen vrienden worden,” voorspelt Aldakhil. Amerikaanse inlichtingendiensten zullen geen informatie meer krijgen uit Riyad.

Het is verder vanzelfsprekend dat Saoedi-Arabië na strafmaatregelen geen wapens meer zal kopen van Amerikaanse fabrikanten: daarmee zouden Amerikaanse bedrijven twee derde van hun verkopen kwijtraken.

Net als andere Amerikaanse bedrijven – ook die zullen worden geweerd van de Saoedische markt, sombert Aldakhil.

Delen:

Meer nieuws

Ressortraden Para nu voltallig

De afgelopen week is voorzien in de ontstane vacature van vijf ressortraadsleden (rr-leden) van vier ressortraden (rr) in het district Para. Delen:

Delen:

HVB installeert onderafdeling te Nieuwe Grond

Met de installatie van de onderafdeling De Nieuwe Grond afgelopen zaterdag in haar partijcentrum te Hannaslust, heeft de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) haar structuren in…

Delen:

VHP solidair met inwoners Utrecht

De VHP spreekt haar solidariteit uit met de inwoners van Nederland, in het bijzonder in Utrecht, die zijn opgeschrikt door de aanslag van maandagochtend, waarbij…

Delen:

OWT&C, RO en Defensie pakken wegen Marowijne aan

De ministeries van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C), Regionale Ontwikkeling (RO) en Defensie voeren verschillende rehabilitatiewerkzaamheden uit in Marowijne. Delen:

Delen:

Man verkoopt nep goud aan klant

De 33-jarige Gregory W. is door de politie van het ressort Centrum ingesloten voor oplichting van een vrouw. Delen:

Delen:

Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en…

Delen:

Man bedreigt buren met de dood

De 27-jarige Orfeo D. is door de politie van Latour aangehouden en opgesloten voor het bedreigen van zijn buren met de dood. Delen:

Delen:

Platform importeurs voor overleg bij HI&T

Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang…

Delen:

VHP: terroristische aanslag onaanvaardbaar

Heel vroeg in de ochtend van 15 maart zijn wij opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland, waarbij tenminste 49 moskeegangers…

Delen:

VHP helpt familie Dors

Op 1 maart heeft het noodlot toegeslagen bij de familie Dors te Ingikondre in het district Coronie. Hun woning werd helemaal door brand verwoest. Delen:

Delen:

Launch e-ID Kaart en ingebruikname Printhouse

Onder grote publieke belangstelling vond vrijdagmorgen op het Centraal Bureau voor Burgerzaken aan de Kwattaweg de launch plaats van de Biometrische Identiteitskaart, e- ID kaart….

Delen:

Soft launch online marktplaats SUmarket

Met het lanceren van de online e-commerce platform voor Suriname, SUmarket, is er een digitale marktplaats ontstaan waar klanten ondernemingen makkelijk kunnen vinden of producten…

Delen:

Padieboeren Nickerie dienen petitie in

Padieboeren van Nickerie hebben vanmorgen een petitie bestemd voor president Desi Bouterse ingediend bij districtscommissaris Nisha Kurban. Delen:

Delen:
Scroll Up