Olieprijs naar 400 dollar? Saoedi-Arabië dreigt met zware vergelding voor Amerikaanse straffen

Amerika dreigt Saoedi-Arabië met sancties vanwege de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi. Maar als de VS de dreiging in daden omzet, zal dat hen duur komen te staan, belooft Riyad.

Amerikaanse strafmaatregelen zouden de Saoedi’s in de armen van Iran kunnen drijven, zegt Turki Aldakhil, algemeen directeur van het internationale nieuwsnetwerk Al Arabiya.

Een niet bij naam genoemde overheidsfunctionaris zei tegen het Saudi Press Agency dat het Koninkrijk “elke dreiging en poging tot ondermijning verwerpt, of dat nu is door te dreigen met het opleggen van economische sancties, gebruik van politieke druk of het herhalen van valse beschuldigingen.”

Volgens de bron zou Saoedi-Arabië op elke strafmaatregel reageren met nog zwaardere actie; hij herinnerde eraan dat “de economie van het Koninkrijk een invloedrijke en vitale rol (heeft) in de wereldeconomie.”

Donald Trump waarschuwde onlangs dat Riyadh zwaar zou worden gestraft als hij schuldig bevonden werd aan het laten vermoorden van Khashoggi.

Olieprijs naar 400 dollar

Zowel Amerika als Canada haastten zich echter te verzekeren dat de enorme wapenhandel met Riyad, waar vele miljarden mee gemoeid zijn, overeind blijft.

Turki Aldakhil waarschuwde dat niet uitgesloten moet worden dat vanwege dit conflict de olieprijs “stijgt naar 100 of 200 dollar, of zelfs het dubbele daarvan.”

Bovendien is de kans groot dat de Saoedi’s hun olie zullen prijzen in Chinese yuan en de dollar zullen laten vallen, naast andere serieuze gevolgen.

“Vijanden (Hamas, Hezbollah, red.) zullen vrienden worden,” voorspelt Aldakhil. Amerikaanse inlichtingendiensten zullen geen informatie meer krijgen uit Riyad.

Het is verder vanzelfsprekend dat Saoedi-Arabië na strafmaatregelen geen wapens meer zal kopen van Amerikaanse fabrikanten: daarmee zouden Amerikaanse bedrijven twee derde van hun verkopen kwijtraken.

Net als andere Amerikaanse bedrijven – ook die zullen worden geweerd van de Saoedische markt, sombert Aldakhil.

Meer nieuws

Training ‘Trauma herkenning’

Traumatisering bij kwetsbare mensen (kinderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking) komt helaas vaak voor. De gevolgen zijn vaak blijvend, ze zijn ernstig en ze…

Kind in autostoel vliegt uit auto

Een geschokte automobilist in de Amerikaanse stad Mankato (Minnesota) zag hoe een kindje in een autostoeltje uit een auto werd geslingerd.

Gebedsdag voor Coronie

Op zaterdag 12 januari is er een gebedsdag georganiseerd door de verschillende christelijke kerken in samenwerking met het commissariaat in de multifunctionele te Coronie.

Man opgesloten voor mishandeling collega

De 41-jarige Dilawar H. werd op woensdag 9 januari door de politie van het ressort Lelydorp opgespoord, aangehouden en in verzekering gesteld voor mishandeling van…

Voorlichting SEH werpt vruchten af

De Spoedeisende Hulp (SEH) die bestemd is voor de opvang van acute aandoeningen of verwondingen, heeft het afgelopen jaar minder aanmeldingen geregistreerd dan het vorig…

Serieoplichter in de kraag gevat

De politie van het ressort Geyersvlijt heeft op woensdag 9 januari Satish K. opgespoord, aangehouden en in verzekering gesteld voor oplichting. Via Sociale media bood…

Scroll Up