GFC NIEUWSREDACTIE- Door het politiek besluit om de middelen van het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA), tegen de afspraken in, ook aan te wenden voor de rijstsector geeft president Chandrikapersad Santokhi aan dat de regering niet de intentie heeft om de lokale producenten in zowel de tuinbouwsector als de veeteelt- en de visserijsectoren daadwerkelijk te stimuleren en deze, met name ook die in het binnenland, te ondersteunen met goedkope leningsfaciliteiten.
Dit concludeert de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).
De financiering van de agrarische sector is in de meeste landen een zorgenkindje die ondersteuning behoeft. Mede vanwege de extra risico’s lukt het de commerciële banken niet om de sector van het broodnodige krediet te voorzien.
NOFA is volgens de VES een goed initiatief die door de private organisaties Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten (VEAPS) en de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) is uitgewerkt en meerdere keren is besproken met de minister van LVV.
Nadat er geen schot kwam in de voortgang heeft de FSA audiëntie aangevraagd bij president Santokhi en mocht in juni 2021 in aanwezigheid van de vicepresident en de ministers van Financiën, LVV en BIBIS en diverse adviseurs, een presentatie worden verzorgd voor de president.
Het idee van de private organisaties was dat NOFA een fonds dient te zijn bestemd voor MKB agro-ondernemers in de diverse districten en het binnenland die onder andere zonder een onderpand in aanmerking kunnen komen voor een lening met een rentetarief veel lager dan bij de commerciële banken.
De president en de minister van Financiën waren positief en er werd een werkgroep ingesteld bestaande uit vertegenwoordigers van de ministeries van Financiën en LVV, de FSA en de VCB-bank.
De VCB-bank was door de private organisaties voorgedragen om als fondsbeheerder op te treden vanwege: de specifieke kennis over de agrarische sector, haar vestigingen in diverse delen van Suriname, de ruimte voor inbreng van eigen kapitaal en haar “panti-oso faciliteit”.
Na goedkeuring binnen de RvM en de Staatsraad is op 11 maart 2022 de NOFA wet uiteindelijk aangenomen in DNA.
In het politiek traject voorafgaand aan de indiening van het wetsontwerp aan DNA en de debatten in DNA zijn er echter door politici wijzigingen doorgevoerd.
Een van de belangrijkste wijzigingen is de opname van de rijstsector, terwijl de agrarische organisaties de rijstsector hadden uitgesloten om te putten uit NOFA. De reden hiertoe is dat de rijstsector in hoge mate gemechaniseerd en bijzonder kapitaalintensief is.
De zuigkracht vanuit de rijstsector op NOFA zou ervoor kunnen zorgen dat de overige sub sectoren bijna geen middelen (zouden) kunnen putten uit NOFA. En juist waarvoor gewaarschuwd was, is gebeurd.
In de Nota van Wijzigingen Staatsbegroting 2022 is vermeld dat er SRD 10 miljoen (ca. USD 475.000) is uitgetrokken voor NOFA en andere beleidsactiviteiten ten behoeve van de stimulering van de private sector.
Positief is de vervijfvoudiging van het door de Overheid initieel voor NOFA in 2022 beschikbaar gestelde bedrag, verhoogd van SRD 2 miljoen naar SRD 10 miljoen.
Van dit bedrag kunnen echter niet meer dan enkele rijstboeren worden gefinancierd en de rest heeft het nakijken.
Dit staat bovendien haaks op de toezegging van de minister van LVV gedaan in DNA dat er SRD 100 miljoen beschikbaar is voor NOFA, waarbij het bedrag in tranches beschikbaar zal worden gesteld.
Dit is het tegengestelde van voorspelbaar en transparant bestuur, welke deze regering had beloofd en waar de agrariers recht op hebben.
Het is nu al duidelijk dat NOFA al voor de operationalisering haar oorspronkelijke doelgroepen, de kleine en micro agrarische ondernemers, niet zal bereiken.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com