Nieuwe procedure schrijf- en spelfouten CBB

Als gevolg van artikel 67a van het Burgerlijk wetboek kunnen kennelijke schrijf- of spelfouten en misslagen zonder tussenkomst van de rechter worden verbeterd. De bevoegdheid tot het verlenen van goedkeuring en het doen van aanwijzing bij soortelijk schrijf- of spelfouten en misslagen ligt in handen van de directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB).

Bij de afgifte van documenten, zoals paspoorten, identiteitskaarten enzovoorts, is het vereist de geboorteakte van de aanvrager te raadplegen. Soms worden fouten in de geboorteakten en andere akten geconstateerd, waardoor het proces van afgifte van het gevraagde document ernstig wordt bemoeilijkt. De wetswijzing met betrekking tot artikel 67a heeft ten doel dat het CBB de processen binnen deze dienst zo vlot mogelijk afhandelt.

Volgens de oude werkprocedure werd de aanvrager na het ontdekken van een fout door de verschillende afdelingen en het Bureau voor Burgerzaken (BvB) verwezen naar de afdeling Aanvulling en Verbetering. Daar werd een onderzoek ingesteld, waarbij alle documenten grondig werden geverifieerd om vast te stellen of er inderdaad sprake is van een kennelijke schrijf- en spelfout of misslag. Was dat het geval, dan werd er een verzoekschrift opgemaakt voor de Procureur-Generaal (PG). De PG maakte een beschikking op, die door de burger werd gebracht naar de afdeling Registerkamer en Kantmeldingen, waar de akte middels een kantmelding werd verbeterd.

Volgens de nieuwe procedure krijgt de aanvrager een speciaal formulier (bevestigd bij Staatsbesluit), wanneer een fout wordt ontdekt in één van de akten van de Burgerlijke Stand. Indien na onderzoek daadwerkelijk sprake is van een fout, dan wordt een proces-verbaal opgemaakt en met de nodige documenten verstuurd naar PG. Tekent de PG binnen 14 dagen geen bezwaar aan, dan neemt de directeur CBB een besluit, vastgelegd middels een beschikking. Deze beschikking wordt middels een kantmelding doorgevoerd door de afdeling Registerkamer & Kantmelding.

In gevallen waar de CBB-directeur een verzoek niet rekent tot een schrijf- en spelfout of een misslag, kan betrokkene altijd de rechter benaderen. Waarnemend CBB-directeur Natasha Wong Swie San doet een beroep op de samenleving om geduld te betrachten, omdat door deze wetswijziging een achterstand is ontstaan. Alle volgens het oude systeem opgemaakte verzoekschriften zijn komen te vervallen. Hiervan moet er opnieuw een intake worden gedaan.

Delen:

Meer nieuws

Ordening en structurering mijnbouwsector

Met de toelating tot de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) heeft Suriname de verplichting een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Delen:

Delen:

Herstelwerkzaamheden verbindingswegen op schema

De herstelwerkzaamheden aan enkele functionele verbindingswegen in Paramaribo, Wanica en Para verlopen volgens het tijdschema van aannemer Kuldipsing Infra. “Wij zijn tot nu op schema”,…

Delen:

Politie schiet man neer

Een man werd vrijdagmorgen door de politie neergeschoten in de Hijsvlinderweg. Delen:

Delen:

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:

Nieuwe jeugdambassadeurs gekozen

Tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering heeft het Nationaal Jeugdparlement (NJP) nieuwe jeugdambassadeurs voor de komende twee jaar gekozen. Delen:

Delen:

Tas buitgemaakt uit een auto

Een man deed op zaterdag 13 april aangifte van diefstal van een tas uit zijn auto bij de politie van het ressort Uitvlugt. Delen:

Delen:

Diverse aanhoudingen tijdens Operatie HOOP

De politie van regio Paramaribo heeft in de avond van zaterdag 13 april in verband met de Operatie Handhaving Openbare Orde Paramaribo (HOOP) veiligheidscontroles in…

Delen:

Volkstuinproject in ressort Geyersvlijt

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) kreeg het verzoek van de EBG-gemeente om een volkstuinproject op het terrein van de basisschool aan de…

Delen:

Gezamenlijke verklaring regering en VMS

Op maandag 15 april heeft het vervolggesprek plaatsgevonden tussen het bestuur van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en de regering. Delen:

Delen:
Scroll Up