Nieuwe database over Surinaamse slavernijgeschiedenis

Onderzoeker en publicist Nizaar Makdoembaks kondigt een nieuwe publieke database aan over de Surinaamse slavernijgeschiedenis. Het gaat om de digitale verwerking van de Generale Lijsten der Hoofdgelden; belastinglijsten die jaarlijks werden opgemaakt, waarop het aantal slaafgemaakten per plantage en vaak ook de naam van de plantage-eigenaar vermeld werd.

De database beslaat nu al meer dan 40 jaar uit onze vroege slavernij geschiedenis en wel de periode 1693 tot 1733 en begin 2019 komen er nog tien jaren, tot 1743, bij.

Omdat de Generale Lijsten in de wetenschap bekend staan als minder betrouwbaar worden naast de kale data ook correcties op die data en aanvullingen (waaronder sterfteramingen) opgenomen. Ook worden er in de database zoveel mogelijk namen van eigenaren aan plantages gekoppeld.
Presentatie van de database staat gepland voor het voorjaar van 2019.

Het bestand, dat t.z.t. beschikbaar gemaakt wordt via een nieuwe website, zal onderzoekers allerlei ingangen voor onderzoek bieden aangaande deze minder belichte periode in de Surinaamse slavernij geschiedenis.

De aankondiging database slaafgemaakten 1693-1733 vindt plaats op 4 december plaats. Bij deze aankondiging zullen ook de wetenschappelijke aspecten ervan worden besproken.(GFC)

Meer nieuws

STEAMIT fair op Powaka

STEAM-IT, een projectteam van de Suriname America Alumni Associatie, SAAA, zal op vrijdag 22 februari een mini-fair houden op de Sint Wilhelmus School te Powaka…

AZP heeft nu een Ontslagruimte

Vaker is het gebleken dat opgenomen patiënten die door de specialist zijn ontslagen, vele uren later door hun begeleiders worden opgehaald.

Aanpak weg naar Langa-Uku

De weg naar het dorp Langa-Uku zal donderdag worden aangepakt door het ministerie van OWT&C in samenwerking met het districtscommissariaat Marowijne – Zuidwest.

Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden

De vuurwapengevaarlijke Machecho V. is op zaterdag 16 februari door het Arrestatie Team aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Vereniging benadrukt koersstabiliteit

De vereniging van cambiohouders wenst naar aanleiding van de thans ontstane situatie op het koersenfront te benadrukken dat onze totale economie en iedere burger gebaat…

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

Scroll Up