Nieuwe aanpak voor milieuverantwoorde goudwinning in Suriname

goudwinning kwikvrij

In het binnenland van Suriname zijn naar schatting 20.000 mensen werkzaam in de kleinschalige goudmijnsector.

Helaas gaat deze activiteit vaak gepaard met aanzienlijke milieuvervuiling, voornamelijk door het gebruik van kwik, dat in de bodem, rivieren en atmosfeer terechtkomt.

Veel kleinschalige goudzoekers beschouwen het gebruik van kwik als een eenvoudige en goedkope manier om goud te winnen, maar hebben vaak onvoldoende kennis over de schadelijke effecten ervan op het milieu.

Het “Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small-Scale Gold Mining”, afgekort het EMSAGS Project, met als motto ‘Lobi yu libi, wroko krin gowtu’, is bewust van de vele uitdagingen, maar streeft ernaar hier binnen drie jaar verandering in te brengen.

Het EMSAGS Project, gestart in 2019, heeft als hoofddoel de milieuvervuiling veroorzaakt door kleinschalige goudwinning aan te pakken.

Er zijn inmiddels verschillende inzichten en ideeën ontwikkeld over hoe kleinschalige goudwinning zonder het gebruik van kwik en andere chemicaliën kan plaatsvinden.

Om het EMSAGS Project succesvol te maken, zijn nieuwe wetten en regelgeving essentieel, evenals versterking van bestaande milieu gerelateerde instituten en strikte handhaving.

Cruciaal is ook dat ondernemers hun werkwijze aanpassen door nieuwe en milieuvriendelijke mijnbouwtechnieken te omarmen, met steun van diverse natuur- en milieu gerelateerde organisaties.

Het Stakeholder Platform speelt een belangrijke rol, waarbij alle betrokken partijen zoals de goudzoekers, de overheid, kennisinstellingen, de private sector, milieuorganisaties, inheemse en tribale volkeren en anderen, samenwerken en afstemmen.

Hoewel de kleinschalige goudsector negatieve aspecten heeft, is het economische belang ervan voor Suriname onmiskenbaar.

Het EMSAGS Project benadrukt de betrokkenheid van alle belanghebbenden bij de uitvoering van de projectactiviteiten, vooral goudmijnwerkers en de lokale gemeenschappen die bij eerdere pogingen om milieuvriendelijke mijnbouwtechnieken te introduceren, onvoldoende werden betrokken.

Als onderdeel van het overheidsbeleid ter bevordering van milieuverantwoorde mijnbouwtechnologie in de kleinschalige goudsector, is binnen het EMSAGS Project in samenwerking met WWF Guianas en de Alliance for Responsible Mining (ARM) een demonstratiesite voor kwikvrije goudwinning opgezet in Compagniekreek in het district Brokopondo.

Daarnaast is het Mining Training and Extension Centre (MTEC) in Brownsweg opgezet als trainings- en demonstratiecentrum voor milieuvriendelijke mijnbouwtechnieken, waar verschillende belanghebbenden elkaar kunnen ontmoeten en technische en financiële ondersteuning kunnen krijgen.

Dit wordt gecombineerd met speciale toegang tot geselecteerde sociaal-economische diensten (bijv. onderwijs, telecommunicatie, marktinformatie, gezondheidsdiensten).

De MTECs zullen ondersteuning bieden aan mijnwerkersverenigingen, advies geven over conflictbeslechting, bewustmakingsactiviteiten op het gebied van gezondheid, evenals toegang tot sociale programma’s/diensten die worden aangeboden door andere partners, zoals NGO’s, gezondheidsinstellingen, de particuliere sector of de overheid.

Dit kan onder meer gezondheidszorg voor vrouwen en kinderen omvatten, waaronder vaccinaties en eerstelijnszorg, moeder- en gezinsplanningsdiensten, voedingsadvies, enzovoort.