Een nieuw en bijzonder wetenschappelijk onderzoek heeft uitgezocht hoe het goud in het Antino-gebied in Zuidoost-Suriname precies is ontstaan.
Dit gebied is onderdeel van het bekende Antino-Yaou-Benzdorp gouddistrict, dat loopt door Suriname en Frans-Guyana.
Onderzoekers uit verschillende landen, waaronder de Surinamer Rayiez Bhoelan, ontdekten dat het goud vooral te vinden is in barsten en scheuren in oude gesteenten. Dat publiceerden zij in de Ore Geology Reviews.
Deze gesteenten zijn miljoenen jaren geleden vervormd door hitte en druk onder de grond.
Met behulp van moderne technieken, zoals speciale scans van boorkernen, konden de wetenschappers tot in detail bekijken waar het goud zit.
Ze zagen dat een bepaald soort steen – de zogenaamde “tonaliet” – makkelijker breekt. Door deze breuken stroomden vroeger vloeistoffen met goud, die het goud achterlieten in de spleten.
Het bijzondere is dat dit proces in meerdere stappen gebeurde. Eerst werd het gesteente langzaam vervormd, daarna kwamen er barsten waarlangs het goud zich verder verspreidde.
Vooral op plekken waar de gesteenten geplooid of verbogen zijn, is vaak meer goud te vinden.
Volgens de onderzoekers helpt dit soort kennis om beter te begrijpen waar goud precies gezocht moet worden.
Dat kan niet alleen in Antino, maar ook in andere delen van Suriname en het hele Guiana-schild van grote waarde zijn voor goudzoekers.
Foto ter illustratie.

P. Peterson is redacteur bij GFC Nieuws. Hij schrijft over gezondheid, lifestyle, technologie, misdaad en mondiale kwesties. Zijn scherpe blik en brede interesse geven het platform extra diepgang.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.