De afgelopen tijd is er veel aandacht besteed aan de hoge ticketprijzen op de transatlantische route tussen Amsterdam en Paramaribo.
Een Amsterdamse heer die de Bijlmerramp van 1992 meemaakte, gaf recentelijk aan boos te zijn over de ‘constante verhogingen’.
Hij reist jaarlijks naar Suriname om de warmte op te zoeken, maar moest onlangs honderden euro’s meer betalen voor hetzelfde ticket.
Ondanks jarenlang geklaag, zijn Surinamers echter niet de enigen die worstelen met hoge vliegtarieven.
Uit onderzoek van GFC Nieuws blijkt dat bewoners van de voormalige Nederlandse Antillen ook de hoofdprijs betalen om tussen de eilanden te reizen. Zo kost een retourvlucht van 30 minuten tussen Aruba en Curaçao deze maand maar liefst 264 euro per persoon.
Ook tussen Curaçao en Bonaire zijn de tarieven relatief prijzig, maar iets lager, namelijk 192 euro voor een retourticket.
Maar waarom zijn deze tickets zo duur? Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de hoge kosten. Ten eerste is er vaak een gebrek aan concurrentie op deze routes, wat luchtvaartmaatschappijen de mogelijkheid geeft om hogere prijzen te vragen.
Daarnaast zijn de operationele kosten in het Caribisch gebied relatief hoog. Brandstofprijzen, onderhoudskosten en luchthavengelden dragen allemaal bij aan de uiteindelijke ticketprijs.
Verder speelt de beperkte capaciteit van de vliegtuigen een rol, waardoor er minder passagiers per vlucht vervoerd kunnen worden en de kosten per ticket hoger uitvallen.
Hoewel er veel geklaagd wordt, lijkt er voorlopig weinig verandering in zicht. De luchtvaartmaatschappijen wijzen op de hoge kosten van operaties in deze regio, en zolang de vraag blijft bestaan, zullen de prijzen waarschijnlijk hoog blijven.
Voorlopig moeten zowel Surinamers als bewoners van de voormalige Nederlandse Antillen dus diep in de buidel tasten voor hun vliegtickets.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com