Negen mensen dood na record van meer dan 36.000 blikseminslagen in India

De Indiase deelstaat Andrah Pradesh kreeg in amper 13 uur tijd maar liefst 36.749 blikseminslagen te verwerken afgelopen dinsdag. Daarbij kwamen negen mensen om het leven, onder wie een meisje van negen, meldt de BBC.

Volgens sommige experts heeft dit noodweer te maken met de klimaatopwarming. Dit jaar zorgde de combinatie van koude winden uit de Arabische Zee en de warmere luchtstromen uit Noord-India voor een uitzonderlijk wolkendek uitgestrekt over 200 km, waardoor het risico op onweer verhoogt.

Volgens officiële cijfers stierven er jaarlijks sinds 2005 minstens 2.000 mensen door blikseminslagen in India. Een enorm hoge dodentol in vergelijking met landen als de VS, waar er jaarlijks door dezelfde oorzaak 27 dodelijke slachtoffers geteld worden. Als reden hiervoor wordt vaak het gebrek aan een degelijk waarschuwingssysteem genoemd. Ook het feit dat er heel veel inwoners buiten werken maakt hen kwetsbaarder dan anderen.

Meer wetenschapsnieuws

België landt in 2021 op Mars

Een Europees-Russische Marsjeep landt op 19 maart 2021 op de Rode Planeet. Dat meldde het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos, Dmitri Rogozin, afgelopen week….

Mannen en vrouwen kunnen even goed kaart lezen

Tussen mannen en vrouwen zitten nauwelijks verschillen wat kaartlezen betreft. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat in het wetenschappelijk magazine Eos staat….

Enorme ijsberg losgeraakt van Zuidpool

Een gigantische ijsberg, groter dan Noord-Holland en Zuid-Holland bij elkaar, is losgekomen van de Zuidpool. Het ijs dobbert nu in de Zuidelijke Oceaan en zou…

Mogelijke wijziging bloedgroep A naar O

Onderzoekers slaagden erin om bloedgroep A te veranderen in bloedtype O. Met behulp van bacteriële enzymen, gevonden in de menselijke darm, konden ze de antigenen…

Mannen kunnen beter navigeren

De wetenschap heeft eindelijk bevestigd dat mannen beter zijn in de weg vinden, wijzen en onthouden, kortom navigeren. Al is dat eigenlijk niets om trots…

Slechts 10% wereldbevolking linkshandig

Het is vandaag Internationale Linkshandigendag. Een dag die in het leven geroepen werd om aandacht te vragen voor de ongemakken waarmee linkshandigen te maken krijgen….

Scroll Up