Negen mensen dood na record van meer dan 36.000 blikseminslagen in India

De Indiase deelstaat Andrah Pradesh kreeg in amper 13 uur tijd maar liefst 36.749 blikseminslagen te verwerken afgelopen dinsdag. Daarbij kwamen negen mensen om het leven, onder wie een meisje van negen, meldt de BBC.

Volgens sommige experts heeft dit noodweer te maken met de klimaatopwarming. Dit jaar zorgde de combinatie van koude winden uit de Arabische Zee en de warmere luchtstromen uit Noord-India voor een uitzonderlijk wolkendek uitgestrekt over 200 km, waardoor het risico op onweer verhoogt.

Volgens officiële cijfers stierven er jaarlijks sinds 2005 minstens 2.000 mensen door blikseminslagen in India. Een enorm hoge dodentol in vergelijking met landen als de VS, waar er jaarlijks door dezelfde oorzaak 27 dodelijke slachtoffers geteld worden. Als reden hiervoor wordt vaak het gebrek aan een degelijk waarschuwingssysteem genoemd. Ook het feit dat er heel veel inwoners buiten werken maakt hen kwetsbaarder dan anderen.

Meer wetenschapsnieuws

Tandarts wil tandplak bestrijden met cannabis

Een tandarts uit Mortsel wil met cannabis tandplak bestrijden. De tandarts ziet potentieel in de helende werking van de cannabisplant. Vooral het bestanddeel cannabidiol (CBD)…

Embryo zonder bevruchting gecreëerd

Nederlandse onderzoekers hebben voor het eerst nieuw leven laten ontstaan in een laboratorium, zonder dat er een bevruchting is geweest. De wetenschappers van het MERLN…

Scroll Up