GFC LIFESTYLEREDACTIE- Menselijke fouten kunnen variëren van onbedoelde vergissingen en miscommunicatie tot nalatigheid en het niet naleven van procedures.
Deskundigen laten aan GFC weten dat het onmogelijk is om menselijke fouten volledig uit te sluiten.
Maar zo beweren ze, verbeterde technologie, strengere regelgeving en betere opleidingen, kunnen deze steeds meer tot een minimum beperken.
Maar ook uit fouten worden er in de luchtvaartindustrie wijze lessen geleerd die uiteindelijk ten goede komen aan het veiliger maken van vliegen.
Een pijnlijk voorbeeld van een menselijke fout is het tragisch vliegtuigongeluk waarbij een Boeing 757 van Aeroperú op 2 oktober 1996 neerstortte in de Stille Oceaan. Allen aan boord kwamen om.
Kort na het opstijgen ondervonden de piloten ernstige problemen met de instrumenten, waaronder foutieve snelheids- en hoogte-indicaties.
Tijdens onderhoudswerkzaamheden was er tape over de pitotbuis geplakt om vuil en vocht buiten te houden, maar deze werd niet verwijderd voor de vlucht, bleek later na uitvoerig 0nderzoek.
Hierdoor ontvingen de instrumenten in de cockpit verkeerde gegevens, wat leidde tot desoriëntatie bij de piloten en uiteindelijk het neerstorten van het vliegtuig.
VEEL MEER MENSELIJKE FOUTEN IN GEZONDHEIDSZORG
Experts leggen aan GFC uit dat menselijke fouten relatief veel vaker voorkomen in de gezondheidszorg.
Geschat wordt dat medische fouten de derde belangrijkste doodsoorzaak zijn in de VS, na hartziekten en kanker.
Volgens een studie uit 2016 in het British Medical Journal zouden medische fouten verantwoordelijk zijn voor meer dan 250.000 sterfgevallen per jaar in dat land.
Menselijke fouten in de gezondheidszorg kunnen variëren van verkeerde diagnoses, fouten bij het voorschrijven van medicijnen, tot chirurgische vergissingen en miscommunicatie.
Dergelijke fouten blijven een uitdaging in de gezondheidszorg, gezien de complexiteit van medische procedures en de hoge druk waaronder zorgverleners vaak werken.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com