Nederlandse toerist teleurgesteld: Diepgaande gesprekken in Suriname moeilijk te voeren

suriname nederlandse toerist

Een 59-jarige Nederlandse man uit Rotterdam die de afgelopen decennia regelmatig naar Suriname reisde om de familie van zijn echtgenote te bezoeken, uit zijn teleurstelling over het gebrek aan intellectueel stimulerende gesprekken in het land.

Naast zijn schoonfamilie heeft hij door de jaren heen ook verschillende kennissen opgedaan, maar hij merkt op dat diepgaande gesprekken vaak onhaalbaar blijken te zijn.

In een e-mail aan GFC Nieuws Lifestyle beschrijft hij zijn ervaringen. Om privé redenen wordt zijn naam niet genoemd.

“De mensen in Suriname zijn ontzettend aardig en gastvrij, maar de gesprekken blijven in mijn beleving beperkt tot basale onderwerpen zoals voetbal, eten, en praten over andermans leven.

Diepgaandere gesprekken voeren blijkt onmogelijk. Ik praat graag over filosofische onderwerpen, zoals de zin van het leven of morele dilemma’s, maar men begrijpt het simpelweg niet of toont er geen interesse in,” schrijft hij.

De Rotterdammer maakt een vergelijking met Nederland, waar volgens hem zelfs een buschauffeur in staat zou zijn om diepgaande gesprekken te voeren over uiteenlopende onderwerpen.

In Suriname ervaart hij echter een gebrek aan diepgang in de gesprekken, zowel met zijn schoonfamilie als met de kennissen die hij in de loop der tijd heeft ontmoet.

Volgens Dr. Michael Tomasello, een gerenommeerde psycholoog en hoogleraar aan Duke University in Amerika, zijn diepgaande gesprekken belangrijk voor persoonlijke ontwikkeling en het versterken van sociale banden.

Tomasello stelt dat dergelijke conversaties niet alleen cognitieve vaardigheden stimuleren, maar ook empathie en begrip tussen mensen bevorderen.

Hoewel de ervaring van de Rotterdammer persoonlijk en subjectief is, kan het erop wijzen dat culturele verschillen in communicatie een rol spelen in hoe gesprekken zich ontwikkelen

Foto ter illustratie.