Nederlandse Surinamers weten niet dat mensen in thuisland vaak ‘extreem veel geld verdienen’

groep restaurant eten vrienden sociaal mensen surinamers mannen vrouwen

Een groeiend aantal mensen van Surinaamse afkomst, woonachtig in Nederland, schept via sociale mediaplatforms  en radiostations een onjuist beeld van de situatie in hun geboorteland.

Dit stelt Suriname analist Pinas, die betoogt dat deze groep vanuit Nederland zonder feitelijke ervaring in Suriname, via prominente mediakanalen analyses geeft over onder meer de armoede en andere kwesties in het land.

“Met hun ondeskundige analyses versterken ze het idee alsof een groot deel van de samenleving in bittere armoede leeft, wat simpelweg niet waar is,” verklaart de analist.

Hij benadrukt dat in Suriname talloze mensen veel geld verdienen in de informele sector, waar ze klusjes doen tegen exorbitante tarieven. “Van schoonmaaksters, tuinmannen, automonteurs tot masseuses en zelfs artsen,” voegt hij toe.

De situatie is zodanig dat een klusjesman tegenwoordig bedragen van rond de 1000 SRD vraagt voor klussen van nog geen uur.

Zelfs schoonmaakster brengen tegenwoordig bedragen van meer dan SRD 700,- in rekening voor een paar uur werken. “Ze verdienen kapitalen zonder een cent belasting te betalen,” merkt Pinas op.

Hij wijst erop dat deze deeltijdwerkers, die buitensporige bedragen in rekening brengen, in staat zijn om regelmatig dure  restaurants, casino’s, boetieks en supermarkten in Paramaribo te bezoeken en totaal geen moeite hebben om hoge bedragen uit te geven.

“Men eet hier in Suriname overvloedig, ook de gewone man en vrouw, duur eten uit restaurants, koopt de duurste merkkleding, mobiele telefoons, gokken alsof hun leven ervan afhangt en als je in de grote supermarkten gaat puilen de winkelwagens uit met allerhande kostbare lekkernijen en alcoholische dranken”, geeft hij aan.

“Ook lijkt geen mens moeite ermee te hebben dat de kosten voor brandstof zijn verhoogd. Men heeft voldoende geld om te tanken en zelfs onnodige ritjes te maken.”

Pinas benadrukt dat een aanzienlijk deel van de Surinaamse bevolking ook leeft van de geldoverdrachten die ze regelmatig ontvangen van familie en vrienden in Nederland en andere landen.

Het patroon van extra klusjes zonder belastingafdracht en het in rekening brengen van gigantische bedragen draagt bij aan aanzienlijke extra inkomsten voor velen in Suriname.

Hierdoor ontstaat een beeld van welvaart dat volgens hem niet strookt met het vaak geschetste beeld van wijdverspreide armoede.

Foto ter illustratie.