De Nederlandse premier, Dick Schoof, heeft gereageerd op het overlijden van voormalig Surinaams president Desi Bouterse.
In zijn verklaring benadrukte Schoof Bouterse’s significante invloed op Suriname, maar wees ook op de controverses rondom zijn persoon, met name de Decembermoorden van 1982.
Hij merkte op dat Bouterse, ondanks zijn veroordeling, nooit zijn straf heeft uitgezeten, en benadrukte de verantwoordelijkheid van Suriname en de betrokken overheidsinstanties in deze kwestie.
Schoof erkende dat het nieuws van Bouterse’s (foto) overlijden uiteenlopende emoties oproept in zowel Suriname als Nederland.
Hij betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden en riep op tot respect en bezinning in deze periode.
Internationaal is er eveneens gereageerd op het overlijden van Bouterse. Mensenrechtenadvocaat Reed Brody stelde dat Bouterse vooral herinnerd zal worden als iemand die, ondanks zijn veroordeling, in vrijheid heeft kunnen leven.
Brody benadrukte dat de uiteindelijke veroordeling van Bouterse grotendeels te danken is aan de inspanningen van de families van de slachtoffers, aangezien Suriname aanvankelijk weinig actie ondernam richting vervolging.
De familie van Bouterse heeft aangekondigd binnenkort met een officiële verklaring te komen.
In de tussentijd wordt de Surinaamse bevolking opgeroepen om respectvol om te gaan met het nieuws en deze periode te gebruiken voor reflectie over Bouterse’s rol in de politiek en de gedeelde geschiedenis met Nederland.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com