OPINIE- Wanneer de dood een familielid in Suriname wegneemt lijkt het alsof de oceaan die ons scheidt, plots geen rol speelt.
De uitnodiging voor de begrafenis landt in de inbox van familieleden in Holland met de verwachting van hun aanwezigheid, ongeacht de kosten of persoonlijke band met de overledene.
Deze ongeschreven regel dwingt Nederlanders in een hoek waaruit kiezen tussen financiële lasten en beschuldigingen van disrespect de enige uitwegen lijken. Maar is dit werkelijk redelijk?
Het idee dat men zonder aarzelen duizenden euro’s moet neerleggen voor een vliegticket, werk moet laten liggen, en persoonlijke verplichtingen aan de kant moet schuiven, is absurd. Het zijn onrealistische opofferingen.
Vooral wanneer de emotionele connectie met de overledene soms zo dun is als het papier waarop de uitnodiging geprint staat.
De aanname dat afwezigheid bij een uitvaart gelijk staat aan het ontbreken van respect, is een verouderd concept dat geen rekening houdt met de huidige tijd waarin we leven. Een uitvaart kan tegenwoordig ook online gehouden worden.
In een tijdperk waarin technologie ons dichter bij elkaar brengt dan ooit, moeten we alternatieve vormen van deelname en rouw omarmen.
Laten we met z’n allen de druk op familieleden in Nederland te verlichten en gezondere, realistischere verwachtingen scheppen binnen onze verspreide families.
Fysieke afstand mag nooit een maatstaf zijn voor de mate van betrokkenheid of liefde.
Foto ter illustratie.
De Suriname- analist en vaste GFC Nieuws columnist R. Pinas staat bekend om zijn kritische benadering van maatschappelijke kwesties. Hij benadrukt regelmatig de zwakke punten in de Surinaamse samenleving en draagt actief verbeterpunten aan. Zijn columns stimuleren bewustwording en discussie over sociale en politieke onderwerpen in Suriname.
R. Pinas maakt deel uit van het exclusieve analistenpanel van GFC Nieuws.
Voor contact: pinas@gfcnieuws.com
Let op: Publicatie van opiniestukken of columns houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud