Nederlanders in Suriname: de 5 grootste ergernissen op een rij

stad paramaribo onderwater overstroming suriname 2

Veel Nederlanders die naar Suriname emigreren zien het als een kans om te genieten van een ontspannen levensstijl in een warm klimaat.

Toch zijn er ook frustraties die keer op keer naar voren komen. Op basis van gesprekken die de onderzoeksredactie van GFC Nieuws heeft gevoerd, alsmede data op sociale media, delen we de vijf grootste ergernissen.

De meest gehoorde klacht is het niet nakomen van afspraken. Punctualiteit wordt in Suriname minder strikt genomen, wat voor Nederlanders die gewend zijn aan een strak schema vaak tot frustraties leidt.

Dit geldt zowel in sociale als zakelijke context.

De tweede grote ergernis is de staat van de wegeninfrastructuur. Wegen zoals de Watermolenstraat in Paramaribo worden berucht genoemd vanwege de diepe kuilen en het ongemak dat autoritten veroorzaken.

Zeker tijdens het regenseizoen, wanneer wegen onder water staan, is de situatie schrijnend.

Een ander probleem is de constante vraag om leningen.

Een gepensioneerde Nederlander vertelt: “Sinds ik hier woon, ben ik al zo vaak benaderd door mensen met bizarre verhalen om geld te lenen. Het voelt zeer ongemakkelijk.”

Ook het gebrek aan diepgaande gesprekken valt op. Veel emigranten merken dat onderwerpen over de wereldpolitiek of andere internationale kwesties vaak niet aanspreken.

“Veel is hier een ver-van-mijn-bed-show,” zegt een vrouw die vanuit Rotterdam naar Commewijne verhuisde.

Tot slot stoort men zich aan de slordigheid in het straatbeeld. Overal zwerfvuil, verwaarloosde bermen en trottoirs en verpauperde buurten dragen bij aan een beeld van nalatigheid.

Hoewel het leven in Suriname veel voordelen biedt, zorgen deze punten bij veel emigranten voor ongemak.