OPINIE- Geld lenen aan familieleden in Suriname; het lijkt op het eerste gezicht een nobele daad.
Vanuit mijn eigen ervaring en de talloze anekdotes binnen mijn sociale kring blijkt echter dat dit vaak de bron is van vervelende familieruzies.
Vele Nederlanders met goede intenties hebben geld overgemaakt naar hun bloedverwanten in Zuid-Amerika, in de hoop op een dankbaar gebaar of op zijn minst terugbetaling van de lening.
De realiteit is echter anders: dit geld zien zij nooit meer terug, ondanks de beloftes. Wie treft hier blaam? Zowel de zender als de ontvanger draagt verantwoordelijkheid.
Enerzijds toont het aan dat het wellicht verstandiger is om geld te schenken zonder terugbetaling te verwachten.
Zo voorkom je teleurstellingen en onuitgesproken verwachtingen. Anderzijds getuigt het van respect en integriteit om geleend geld terug te betalen.
Mijn advies aan Suri-Nederlanders: als je overweegt geld te sturen, doe dit dan met de instelling dat het een gift is. Verwacht niets terug.
Dit beschermt niet alleen jouw financiële welzijn, maar ook de onderlinge relatie. Laten we niet vergeten dat de relatie met onze familie uiteindelijk belangrijker is dan geld.
Echter, een heldere communicatie en duidelijke afspraken kunnen veel toekomstige pijn besparen.
De les is simpel: leen niemand geld, maar zie het als een geschenk.
Foto ter illustratie.
De Suriname- analist en vaste GFC Nieuws columnist R. Pinas staat bekend om zijn kritische benadering van maatschappelijke kwesties. Hij benadrukt regelmatig de zwakke punten in de Surinaamse samenleving en draagt actief verbeterpunten aan. Zijn columns stimuleren bewustwording en discussie over sociale en politieke onderwerpen in Suriname.
R. Pinas maakt deel uit van het exclusieve analistenpanel van GFC Nieuws.
Voor contact: pinas@gfcnieuws.com
Let op: Publicatie van opiniestukken of columns houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud