Nederlander die 25 keer op vakantie naar Suriname ging: ‘De twee landen moet je niet vergelijken’

pinas

GFC Nieuws heeft een overvloed aan reacties ontvangen naar aanleiding van een recent opiniestuk van Suriname -analist R. Pinas.

In het bewuste artikel betoogt Pinas dat Surinamers God op hun knieën zouden moeten danken indien zij in aanmerking zijn gekomen voor een Nederlands paspoort, gelet op de veel betere perspectieven die dit kan bieden op diverse vlakken in het leven.

Het opiniestuk heeft een storm van reacties losgemaakt. Veel lezers gaven hun eigen inzichten en ervaringen weer. Éen van de reacties kwam van Jaap v.d. Berg, die zijn mening hierover uitgebreid deelde.

Hij schrijft: “Deels heeft Pinas gelijk dat als je een Nederlands paspoort hebt, je veel voordelen hebt. Maar wat mij na ongeveer reeds 25 keer in Suriname op vakantie te zijn geweest opvalt, is dat je de twee landen ook vooral niet moet vergelijken.”

Hij vervolgt met zijn observaties over Suriname: “Suriname is naar mijn mening de laatste 4 jaar vooral bergafwaarts gegaan door mismanagement en het ‘friends and family’ beleid.

Ik vind het echt triest om te zien hoe de prijzen omhoog schieten en de koers ook. Het is zoals ik het zie een prachtig land waar de bevolking zeker niet arm zou moeten zijn.

Ik hoop dan ook dat na de komende verkiezingen er een goede, deugdelijke regering komt die eerlijk met de inkomsten uit de olie omgaat.”

Een andere bezoeker van GFC Nieuws, S. Sadloe MSc, laat het volgende aan GFC weten.

Echter, wees ervan bewust dat er in Nederland ook sprake is van etnisch profileren naar Surinamers, die tezamen met Antilliaanse roots een inferieure positie genieten in de samenleving.

Door institutioneel racisme worden ze harder aangepakt dan welke ander etniciteit dan ook. En dan met name de vrouwen!

Kijk maar naar de toeslagenaffaire. Anderen waren de raddraaiers. Alleenstaande Surinaamse en Antilliaanse moeders werden echter onterecht aangepakt.

Kijk maar naar de jeugdzorgaffaire. Kinderen van alleenstaande Surinaamse en Antilliaanse moeders worden aangepakt en van elkaar gescheiden. Dus Nederland is niet zo rooskleurig! Zeker niet voor moeders.

Het opiniestuk van Pinas en de daaropvolgende reacties van lezers illustreren de diverse perspectieven en emoties die het onderwerp oproept.

Het debat over de waarde en de implicaties van het verkrijgen van een Nederlands paspoort voor Surinamers blijft actueel en beladen.

GFC Nieuws blijft de ontwikkelingen volgen en de verschillende meningen en ervaringen delen met haar lezers.