GFC NIEUWSREDACTIE- De fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) was vanmorgen niet aanwezig in de zaal tijdens de Buitengewone Openbare Vergadering van het parlement.
Tijdens de vergadering hielden de voorzitter van het Surinaams parlement, Marinus Bee, president Chandrikapersad Santokhi en de Nederlandse premier, Mark Rutte, een toespraak.
De NDP heeft uit protest de vergadering niet bijgewoond, maar heeft een krans gelegd bij het Monument van de Gevallenen aan de Waterkant, allernaast het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA).
De NDP-fractie schreef vorige week in een brief aan assembleevoorzitter Marinus Bee dat de Nederlandse premier op zijn minst zijn openbare excuses zou moeten aanbieden namens de Nederlandse staat en de herstelbetalingen aan de Surinaamse natie garandeert. In dit proces is het van belang dat na algemeen overleg de herstelbetalingen tot stand komen.
“Uit de overlevering blijkt op welke barbaarse wijze de door de kolonisator gepleegde genocide en andere vormen van misdrijven tegen de menselijkheid op het Surinaams grondgebied hebben plaatsgevonden. De weerspannige habitus van deze premier om namens de Nederlandse staat excuses te bieden aan de Surinaamse natie is tekenend voor de geaardheid van de meedogenloze kolonisator. Te denken dat enkele burgemeesters wel tot geestelijk inkeer zijn gekomen om spijt te betuigen voor de genocide en overige gruwelijke wandaden tegen onze Surinaamse voorouders”, schreef de NDP-fractie.
De fractie meent dat uit handelingen en uitspraken vanuit het recente verleden politiek Den Haag getoond heeft geen respect te hebben voor het Surinaamse volk en zijn soevereiniteit.
Het schofferen van het instituut van de president en de vicepresident schijnt een patroon te zijn van politiek Den Haag. Ter herinnering heeft politiek Den Haag de vicepresident Ronnie Brunswijk publiekelijk gedenigreerd, heeft de Nederlandse minister Stef Blok Suriname een failed state genoemd en zijn afkeurenswaardige uitspraken gedaan jegens een democratisch gekozen staatshoofd in 2010.
Rutte heeft deze denigrerende uitspraken nimmer gecorrigeerd. De premier bevestigde maandag juist dat Nederland een bepaalde opvatting heeft over ex-president Desi Bouterse en de huidige vicepresident Ronnie Brunswijk.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com