NASA heeft een prachtige ultraviolette afbeelding vrijgegeven van de gasreus Jupiter, vastgelegd door de Hubble Space Telescope.
Deze Hubble-afbeelding toont Jupiter in ultraviolet licht en omvat de iconische, enorme storm genaamd de Grote Rode Vlek.
Deze meet 16.000 km in breedte, wat 1,3 keer breder is dan de aarde. De rode kleur komt waarschijnlijk door chemische reacties in de bovenste atmosfeer van Jupiter veroorzaakt door zonlicht.
De storm heeft winden die snelheden bereiken tot 500 km/u en is krachtig genoeg om kleinere stormen die erin terechtkomen uiteen te scheuren.
Wetenschappers volgen deze storm al sinds 1830, en het zou mogelijk al meer dan 350 jaar bestaan. Recentelijk lijkt het echter te krimpen.
Hoewel de storm er rood uitziet voor het menselijk oog, lijkt hij donkerder in deze ultraviolette afbeelding van Hubble omdat de deeltjes in de hogere atmosfeer van Jupiter licht absorberen op deze golflengten.
Deze gegevens worden gebruikt om diepgelegen wolken in kaart te brengen en 3D-structuren van wolken in de atmosfeer van Jupiter te definiëren.
De afbeelding van Jupiter is gemaakt van afzonderlijke opnamen in het ultraviolette spectrum met de Wide Field Camera 3 van Hubble.
De kleuren in de afbeelding zijn toegekend aan verschillende ultraviolette filters, aangezien het menselijk oog ultraviolette straling niet kan waarnemen.
Foto: NASA, ESA, and M. Wong (University of California – Berkeley); Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com