NASA onderzoekt mogelijkheid aardbeving op Mars

Zaterdag wordt door NASA de ruimtesonde InSight gelanceerd op Mars, die onder meer op zoek gaat naar mogelijke aardbevingen op de planeet. Twee Belgische wetenschappers van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht zijn ook bij deze missie betrokken.

Het oppervlak van de rode planeet, de stenen, mineralen en de dampkring rond Mars werden eerder al uitgebreid bestudeerd. Met InSight zal voor het eerst de planeet ook inwendig geanalyseerd worden.

In tegenstelling tot eerdere missies – die vaak met mobiele rovers gebeuren – is InSight een platform dat wordt neergezet op Mars en niet beweegt.

Meer wetenschapsnieuws

België landt in 2021 op Mars

Een Europees-Russische Marsjeep landt op 19 maart 2021 op de Rode Planeet. Dat meldde het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos, Dmitri Rogozin, afgelopen week….

Mannen en vrouwen kunnen even goed kaart lezen

Tussen mannen en vrouwen zitten nauwelijks verschillen wat kaartlezen betreft. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat in het wetenschappelijk magazine Eos staat….

Enorme ijsberg losgeraakt van Zuidpool

Een gigantische ijsberg, groter dan Noord-Holland en Zuid-Holland bij elkaar, is losgekomen van de Zuidpool. Het ijs dobbert nu in de Zuidelijke Oceaan en zou…

Mogelijke wijziging bloedgroep A naar O

Onderzoekers slaagden erin om bloedgroep A te veranderen in bloedtype O. Met behulp van bacteriële enzymen, gevonden in de menselijke darm, konden ze de antigenen…

Mannen kunnen beter navigeren

De wetenschap heeft eindelijk bevestigd dat mannen beter zijn in de weg vinden, wijzen en onthouden, kortom navigeren. Al is dat eigenlijk niets om trots…

Slechts 10% wereldbevolking linkshandig

Het is vandaag Internationale Linkshandigendag. Een dag die in het leven geroepen werd om aandacht te vragen voor de ongemakken waarmee linkshandigen te maken krijgen….

Scroll Up