Mysterieuze en dodelijke virus kan wereldwijd bedreiging worden

Het is een van de meest gevreesde ziekteverwekkers ter wereld, even dodelijk en mysterieus als ebola: het marburgvirus. Veel weet de wetenschap er niet over, alleen dat de bron te vinden is bij vleermuizen die diep in de uitgestrekte grottencomplexen van het Afrikaanse land Oeganda leven. Amerikaanse onderzoekers zijn er nu heen getrokken in de hoop meer te weten te komen over de dieren en het virus en te voorkomen dat het zich zou verspreiden.

De cijfers zijn niet bemoedigend voor mensen die het marburgvirus oplopen. Het doodt tot meer dan 90 procent van zijn slachtoffers en het werkt erg snel. Hevige bloedingen uit alle lichaamsopeningen eisen vaak in minder dan een week tijd een leven. Een vaccin of een geneesmiddel is er niet.

Het virus op zich is niet nieuw. Het werd al ontdekt in 1967, nadat een scheepslading besmette groene meerkatten – een soort aap – uit Oeganda aankwam in laboratoria in het Duitse Frankfurt en Marburg en in Belgrado, in het toenmalige Joegoslavië. Binnen de week waren 7 werknemers dood.

Sindsdien dook de ziekte verscheidene keren op en eiste ze honderden levens, voornamelijk in de buurt van grotten en mijnen vol vleermuizen in Oeganda. Emkele maanden terug nog, toen een gezin van vier besmet raakte aan de grens met Kenia. Maar één familielid overleefde het.

Delen:

Meer nieuws

Behandeling nieuwe minimumloonwet begonnen

De behandeling van de nieuwe wetgeving over het minimumloon, de Wet Minimumloon, is begonnen in De Nationale Assemblee (DNA) tijdens een openbare commissievergadering. Delen:

Delen:

Bezoeker wordt arrestant

De politie van Geyersvlijt heeft vorige week vrijdag de 32-jarige Gillian L. opgesloten overtreding van de Wet Verdovende Middelen. Delen:

Delen:

Investsur informeert directie en staf LVV

De directie en staf van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn geïnformeerd geworden over het Instituut ter Bevordering van Investeringen in Suriname…

Delen:

Renovatie Nyun Combé begonnen

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft het startsein gegeven voor de renovatie van Nyun Combé aan de Kleine Saramaccastraat. Delen:

Delen:

Bromfietser zwaargewond na aanrijding

De 19-jarige bromfietser Aman A. raakte op 10 juni zwaargewond na een aanrijding op de kruising van de Indira Gandhi- en de Tawajariweg. Delen:

Delen:

Visrokerij Commewijne dit jaar in gebruik

Directeur Deepak Jairam van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich afgelopen week omstandig laten informeren over de vorderingen van de verbouwingswerkzaamheden van de visrokerij…

Delen:

Minister Parmessar op FAO-topconferentie in Rome

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vertoeft momenteel in Rome-Italië voor het bijwonen van een topconferentie van de wereld voedselorganisatie Food and…

Delen:
Scroll Up