Mungra: Zijn de financiële problemen van staatsbedrijven voor de belastingbetaler?

Belasting

Dharm Mungra, voorzitter van de DNL, sprak met GFC Nieuws over de recente protestactie van het personeel van Surpost.

Het personeel richtte zich opnieuw tot de Staat met de vraag om uitbetaling van hun salarissen. Dit roept volgens de politicus vragen op over de verantwoordelijkheid van parastatale bedrijven, zoals Surpost, die hun eigen zelfstandige directie hebben.

Mungra stelt de vraag: “Waarom gaat het personeel van een parastataal bedrijf naar de Staat voor hun salarissen? Waar blijft de verantwoordelijkheid van de statutaire directie en wie draagt de schuld voor het onvermogen om het bedrijf goed te leiden?”

Volgens de DNL- voorman is het tijd dat de privatisering van overheidsbedrijven daadwerkelijk wordt doorgevoerd. De oude politieke machtsstructuren houden deze situatie al jarenlang in stand, aldus zijn mening.

Staatsbedrijven blijven ondanks hun verlieslatendheid onder de bescherming van de overheid. Dit gebeurt volgens Mungra omdat deze bedrijven worden gezien als belangrijke “verkiezingsbuit”, waar politieke loyalisten goedbetaalde posities krijgen in de directies en raden van toezicht.

“Van de 163 parastatale bedrijven in Suriname is meer dan 90% verlieslatend. Dit komt door slecht management, inefficiënties, corruptie en overbezetting van personeel.

Dit betekent dat de belastingbetaler blijft opdraaien voor de subsidies en tekorten van deze bedrijven, wat ten koste gaat van andere belangrijke taken zoals gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid.

Een opvallend voorbeeld is de maandelijkse steun aan de SLM, die volgens insiders neerkomt op ongeveer U$ 2 miljoen per maand.”

Dit geld zou volgens Mungra beter besteed kunnen worden, bijvoorbeeld aan loonsverhogingen voor gezondheidswerkers, leraren en politiefunctionarissen.

Hij hoopt dat kiezers deze zaken zullen overwegen bij de komende verkiezingen en kiezen voor een politieke vernieuwing. “De oude, visieloze politiek heeft afgedaan,” besluit hij.