Mungra: “Zeer vreemd dat president Santokhi nu Oppenheimer overweegt, ondanks eerdere bezwaren”

mungra santokhi president DNL vhp

Er gaan geruchten dat de Surinaamse regering, onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi, overweegt een lening aan te gaan met de Amerikaanse investeringsbank Oppenheimer & Co Inc.

Volgens DNL-voorzitter Dharm Mungra is deze stap opmerkelijk, gezien de zeer ernstige bezwaren die Santokhi in het verleden uitte tegen dergelijke praktijken toen hij nog oppositieleider was.

Hoewel wordt gespeculeerd dat de mogelijke lening bij Oppenheimer bestemd zou zijn voor de EBS, gaan er ook geruchten over de mogelijke financiering van ongeveer 2 miljard dollar voor Staatsolie om een 20% aandeel te verwerven in de komende olie-exploitatieactiviteiten in Blok 58.

Mungra vindt het zorgwekkend dat de regering overweegt met Oppenheimer in zee te gaan, ondanks de risico’s die verbonden zijn aan het aangaan van nieuwe schulden bij deze instelling.

Hij wijst erop dat brokers zoals Oppenheimer, die als grote geldschieters woekerrentes hanteren, hoge commissies, zogeheten “Finders Fees” van 4 tot 5%, verstrekken aan tussenpersonen en vooral bekendstaan om hun woekercontracten. Dat dit nu ter discussie staat, zou volgens hem geen verrassing moeten zijn.

“De vrees is vooral dat het te lenen bedrag, zoals dat tot nu toe vaker het geval is geweest, zal worden verkwist aan onnodige zaken, in een situatie waarin het bekend is dat comptabele regels vaak overboord zijn gegooid, terwijl het management zich verrijkt door vorstelijke salarissen en privileges,” aldus Mungra.

Onlangs bleek dat bij EBS inkomens van SRD 340.000 en hoger normaal zijn. Dit bedrag ligt volgens hem 70 keer hoger dan het gemiddelde inkomen van hardwerkende verpleegsters in Surinaamse ziekenhuizen, waar er sprake is van een massale exodus met alle catastrofale gevolgen, waaronder het verlies van mensenlevens.

Een bezorgde lezer van een eerder verschenen artikel van Mungra stelde een prangende vraag aan de president: “Wat gaat hij met het geld doen? Waar zijn de uitgewerkte plannen? Als je geld zoekt, weet je precies wat je ermee gaat doen, tenzij…”

De zorgen over de mogelijke Oppenheimer-lening wijzen op een bredere bezorgdheid binnen de samenleving over de transparantie en bestemming van fondsen binnen de regering.

De vraag blijft of de president in staat zal zijn de bevolking gerust te stellen met concrete plannen en verantwoording over hoe de lening, indien afgesloten, zal worden besteed, wat de leningsvoorwaarden zijn, en of er een Finders Fee wordt betaald.

Ook dient de regering met duidelijke argumenten aan te tonen waarom een dergelijke grote lening nodig is, wanneer over een paar maanden alle subsidies voor elektriciteit zullen zijn afgebouwd, zegt de DNL-voorzitter.