De voorzitter van De Nieuwe Leeuw (DNL), Dharm Mungra, maakt zich ernstig zorgen over de transparantie van het contract dat de Surinaamse overheid heeft gesloten met het Franse oliebedrijf TotalEnergies.
Volgens Mungra is hij momenteel druk bezig om na te gaan welke bepalingen zijn opgenomen in het contract voor de oliewinningsactiviteiten voor de Surinaamse kust.
Uit zijn ingewonnen informatie blijkt dat er mogelijk een clausule in het contract staat waarin wordt bepaald dat TotalEnergies het recht heeft om de overeenkomst te ontbinden bij bepaalde omstandigheden, zoals een sterke daling van de olieprijs.
De DNL- topman stelt in gesprek met GFC Nieuws dat de details van de Final Investment Decision (FID) geheim worden gehouden.
“Het probleem is dat de FID als een soort staatsgeheim wordt beschouwd. Nergens kan ik het nog vinden. Dat is ongehoord! Er kan van alles in staan. Wat is er zo staatsgevaarlijk dat de eigenaren van de olie, het volk, niet mogen weten? Zijn we in de aap gelogeerd of niet? Dat roept twijfels op, maar ik blijf doorgraven,” aldus Mungra.
Het is niet ongebruikelijk dat grote oliebedrijven zoals TotalEnergies bepaalde clausules in hun contracten opnemen om zichzelf te beschermen tegen onverwachte economische omstandigheden, blijkt uit onderzoek van GFC.
Dit soort bepalingen staan bekend als ‘material adverse change clauses’ (MAC-clausules). Deze kunnen bijvoorbeeld in werking treden bij een sterke daling van de olieprijs, een wijziging in wet- en regelgeving of een verslechtering van de politieke stabiliteit in het land.
In Suriname zou een MAC-clausule kunnen betekenen dat TotalEnergies de oliewinningsactiviteiten kan opschorten of beëindigen, zonder dat er hoge kosten aan verbonden zijn.
Dit soort clausules biedt het bedrijf de mogelijkheid om uit de deal te stappen als de omstandigheden niet langer in hun voordeel zijn, wat de onderhandelingspositie van de Surinaamse overheid aanzienlijk kan verzwakken.
Volgens Mungra is het daarom hoognodig dat er meer transparantie komt over de inhoud van het contract, zodat de bevolking op de hoogte is van de risico’s en voordelen van de oliedeal.
“Zelfs hoge instanties die normaal toegang moeten hebben tot dit soort informatie, hebben volgens hun zeggen geen inkijk. Dit is zorgwekkend.”
Volgens hem deed zich destijds een vergelijkbare situatie voor in Guyana. Later kwamen diverse tekortkomingen aan het licht die verband hielden met de mogelijke deals, welke zeer nadelig bleken te zijn voor het land. “De vorige president schijnt hier miljoenen aan te hebben verdiend,” aldus de politicus.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com