Mungra: Vies geurtje achter verkoop SAIL

sail

De regering heeft onverwacht aangekondigd dat het staatsbedrijf SAIL (Suriname American Industries Limited) verkocht zal worden, zonder voorafgaande communicatie over evaluaties of beleidsdiscussies.

Deze plotselinge beslissing is door de overheid gepresenteerd als onderdeel van een nooit eerder geformuleerd plan om 30 staatsbedrijven te privatiseren of verkopen, met nog slechts zeven maanden te gaan tot de verkiezingen.

SAIL, dat al jarenlang voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen voor de export van garnalen naar onder andere Europa en de Verenigde Staten, is volgens beleidsrapporten van cruciaal belang voor de Surinaamse visserij-industrie.

Desondanks lijkt de regering vastberaden om het bedrijf van de hand te doen, ondanks eerdere aanbevelingen om te focussen op verlieslatende, subsidieafhankelijke bedrijven.

Volgens Dharmvir Mungra, voorzitter van De Nieuwe Leeuws (DNL) spelen andere factoren een rol in de verkoopplannen, waaronder de interesse van een invloedrijke politieke donor die $20 miljoen zou willen investeren in de locatie van SAIL voor de bouw van een casino.

De argumenten van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), dat er klachten zijn van buurtbewoners, worden door Mungra als ongeloofwaardig beschouwd en als een rookgordijn om deze verborgen agenda te verbergen.

“Na protest van de SAIL-werknemers veranderde de minister plotseling de toon en sprak hij niet meer over een verkoop, maar over privatisering. Desondanks blijven er geruchten circuleren over politieke druk om het bedrijf te verkopen, waarbij mogelijk grote persoonlijke en politieke belangen in het spel zijn”, stelt Mungra.

De DNL-voorzitter stelt verder dat deze verkoopplannen het werkelijke probleem van het land blootleggen. “Als een regering die in vier jaar tijd geen enkel productiebedrijf heeft kunnen opzetten, nu een goed functionerend productiecomplex met 160 werknemers wil verkopen om gokfaciliteiten te bouwen, is dat een aanslag op de intelligentie van de belanghebbenden en een verregaande vorm van misleiding.”

De toekomst van SAIL en de werknemers blijft onzeker, terwijl de noodzaak om het belang van nationale productie en voedselzekerheid te waarborgen steeds urgenter wordt.