In een schokkende onthulling heeft Staatsolie-directeur Jagessar veel stof doen opwaaien met zijn opmerkingen na de ondertekening van de Production Sharing Agreement met Total Energies.
Zijn schijnbare onverschilligheid ten aanzien van het ontbreken van Local Content Legislation en zijn tevredenheid met een louter Local Content Beleid hebben bij velen vraagtekens doen rijzen.
DNL-voorzitter Dharm Mungra wijst tegenover GFC Nieuws op deze zorgwekkende houding en stelt dat het “de deur openzet voor manipulatie, bureaucratie en vriendjespolitiek door huidige en toekomstige beleidsmakers”.
Daarnaast doet Jagessar een verontrustende uitspraak door voor te stellen een voorschot van $ 200 miljoen te nemen op toekomstige olie-inkomsten.
Mungra noemt dit voorstel “zorgwekkend,” vooral omdat Jagessar stelt dat deze middelen kunnen bijdragen aan het onderwijs, de veiligheid en de ondersteuning van kwetsbare senioren.
Mungra wijst erop dat “het verontrustende aspect van dit voorstel ligt in zijn eerdere aandringen om zonder strenge voorwaarden of voorschriften te opereren,” wat aanzienlijke implicaties heeft voor het gebruik van de verwachte olie-inkomsten.
De DNL-voorzitter verklaart dat het voorstel voor de oprichting van een gemengd comité om toezicht te houden op de toewijzing van dit fonds “veelbelovend” klinkt, maar in de praktijk “weinig invloed zal hebben op prioriteiten, doelstellingen en uitvoeringsvolgorde.”
Met minder dan zeven maanden tot de verkiezingen heerst er grote bezorgdheid dat deze fondsen misbruikt worden voor populistische agenda’s of vastlopen in bureaucratische inefficiëntie en corruptie.
Jagessar’s eerdere betrouwbare standpunt roept nu twijfels op, vooral gezien geruchten die hem verbinden aan een belangrijke politieke partij.
Mungra merkt op dat speculaties over de oprichting van een nieuw ministerie van Oil & Gas nog voor eind van dit jaar “de situatie nog gecompliceerder maken.”
Hij waarschuwt verder dat als de verwachte olie-inkomsten uitblijven door onvoorziene omstandigheden, “de fiscale gevolgen zeer ernstig kunnen zijn voor onze reeds kwetsbare economie.”
Mungra benadrukt: “Het is belangrijk dat we voorzichtig zijn en niet onze kippen tellen voordat ze zijn uitgebroed, om te voorkomen dat we in een precaire financiële situatie belanden.”
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com