“Multiculturele samenleving een werkelijkheid in Suriname”

“Een multiculturele samenleving is niet alleen mogelijk, maar is reeds een werkelijkheid in ons land, Suriname”, zo sprak president Desiré Bouterse zijn gehoor toe bij de viering en herdenking van de Dag der Marron op het plein van 10 oktober 1760. In verband met deze dag zijn er kransen gelegd door zowel het staatshoofd, vicepresident Ashwin Adhin en andere prominente personen.

Op deze dag, woensdag 10 oktober 2018, wordt herdacht de gesloten vredestraktaten tussen de koloniale overheid en de verschillende marrongroepen in de achttiende eeuw in Suriname. Een dag van bezinning op de betekenis van de toen bekrachtigde toestand van vrijheid en zelfstandigheid van de marrongemeenschappen als collectiviteit, maar ook als individu.

“Op de huidige marronleiders en organisaties rust een enorme taak en verantwoordelijkheid om hun mensen samen met de andere Surinamers te helpen leiden naar betere tijden. Het benutten van kansen, ondanks en dankzij de crisis, moet daarbij een richtsnoer zijn”, geeft de president aan.

De ruimte om op eigen wijze invulling te geven aan de eigen cultuur en bestaansvormen is verankerd in de Moederwet. Op de marron broeders en zusters berust de taak om hiervan goed gebruik te maken vanuit hun bestaande structuren en instituten, maar vooral in dialoog met de rest van de Surinaamse samenleving. “Laten wij, kijkend naar het gedenkbeeld van de vrijheid van de marrons, samen de handen in elkaar slaan en in eenheid, saamhorigheid en vol enthousiasme werken aan de toekomst van ons land en volk”, beklemtoont het staatshoofd.

Meer nieuws

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

QuikScan douane aanleiding CLAD-onderzoek

Op basis van recente ontwikkelingen bij de douanedienst heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, in december 2018 een QuickScan laten uitvoeren door een speciaal…

WTO-delegatie bezoekt Suriname

Vanwege de World Trade Organisation (WTO) Trade Policy Review (TPR) heeft een team van deskundigen van het WTO-secretariaat een werkbezoek gebracht aan Suriname.

Arbeid stimuleert klein-ondernemerschap

Volgens de taakstelling van het ministerie van Arbeid is het stimuleren van klein-ondernemerschap een van de manieren om in te spelen op de vraag naar…

Agressieve echtgenoot opgesloten

De 33-jarige Faizel R. is op donderdag 7 februari door de politie van Livorno ingesloten voor bedreiging van zijn echtgenote.

‘Racisme is een Amerikaans probleem’

Redactie GFC Nieuws — “Ja, president Donald Trump is een racist, daar bestaat geen twijfel over. Maar zoals we hebben gezien, gedragen ook Democraten zich…

Scroll Up