Mogelijke schade aan intelligentie bij Surinamers door gebruik loodhoudende benzine, omvang onbekend

brandstof olie benzine pompstation

Surinamers die blootgesteld zijn geweest aan uitlaatgassen van loodhoudende benzine lopen mogelijk het risico op een lagere intelligentie.

Dit volgt uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd door de Florida State University en Duke University in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De studie onthult dat loodhoudende benzine significant bijdroeg aan een daling van het IQ bij mensen in de Verenigde Staten, voornamelijk bij diegenen geboren voor 1996.

Gemiddeld gingen er 2.6 IQ-punten verloren door blootstelling in de kindertijd, met piekverliezen tot 7 punten bij individuen geboren in de jaren ’60 en ’70 toen het gebruik van lood in benzine wijdverspreid was.

Hoewel deze bevindingen betrekking hebben op de VS, is het aannemelijk dat vergelijkbare effecten ook in andere landen, waaronder Suriname, voorkomen.

Lood is een neurotoxine waarvan geen enkele blootstelling als veilig wordt beschouwd. In Europa is het gebruik van loodhoudende benzine al sinds de jaren ’90 verboden, maar onderzoek naar de gevolgen bij Surinamers ontbreekt tot op heden.

De onderzoeker achter de publicatie, McFarland, benadrukt dat een verschil van 2 tot 3 IQ-punten over het algemeen niet dramatisch is, maar significant kan zijn voor personen die zich aan de ondergrens van het IQ-spectrum bevinden.

“Bij een neiging tot cognitieve beperkingen kunnen een paar punten veel uitmaken,” stelt hij.

Met een gemiddeld IQ van 89 volgens ‘IQ and Global Inequality (2006)’ van onderzoekers Richard Lynn en Tatu Vanhanen, ligt het IQ van Surinamers onder dat van de meeste westerse landen. Het doorsnee IQ in Nederland is volgens recente data vastgesteld op 100.74 punten.

Nieuwe gegevens omtrent het gemiddelde IQ van mensen in Suriname zijn nog niet beschikbaar.

De intelligentie van een bevolking kan correleren met verschillende succesfactoren van een land of individu, inclusief economische ontwikkeling, onderwijsniveau, en maatschappelijk welzijn.

Foto ter illustratie.