Misinformatie en desinformatie ondermijnen communicatie en gezag

Carmem Petit

Volgens het Centrum voor Communicatie en Public Relations (CCPR) hebben misinformatie en desinformatie, samen met de opkomst van AI-tools, de afgelopen jaren hun intrede gedaan in de communicatiesector. Het onbegrip voor het vakgebied is hierdoor verder toegenomen.

Misinformatie en desinformatie, oftewel ‘fake news’, zijn wereldwijd de nieuwste trends geworden die de geloofwaardigheid van anderen tarten en het gezag ondermijnen op verschillende niveaus.

Misinformatie is het onbewust verspreiden van onjuiste informatie, terwijl desinformatie het bewust verspreiden van verkeerde informatie is.

Ook in Suriname hebben deze trends hun piekmomenten bereikt. Hoe populistischer, humoristischer en extremer, hoe meer aandacht ze van het publiek trekken.

Dit is de nieuwste manier om met diverse doelgroepen te communiceren en een krachtig digitaal wapen dat enorme schade aanricht.

Het tast de maatschappelijke positie van individuen aan, draagt bij aan moreel verval, en zorgt voor vertekende beeldvorming over verschillende onderwerpen, personen, organisaties en landen.

Volgens CCPR staat het communicatievakgebied steeds meer onder druk en vereist het steeds meer aandacht voor het bevorderen en behouden van legitimiteit.

Tegelijkertijd vraagt het om nieuwe oplossingen voor communicatie-uitdagingen.

Memes en video’s met misinformatie of desinformatie vormen nu ook een constante uitdaging naast reguliere communicatieactiviteiten.

Dit wordt gecombineerd met de invloed van de afzender, die zijn macht kan gebruiken om wereldwijd het publiek te informeren.

Hoe ‘fake news’ te voorkomen

Volgens het communicatiecentrum zouden individuen zich meer bewust moeten zijn van de geloofwaardigheid van een bericht: wie zit er achter het bericht en wie is de bron? Is dit een betrouwbare bron voor het specifieke onderwerp?

Zelfs wanneer de afzender vertrouwd is, moet het publiek zich realiseren dat dit geen garantie is voor geloofwaardige informatie.

Het verifiëren van meerdere bronnen en het kritisch analyseren van informatie kan ervoor zorgen dat ‘fake news’ snel wordt ontmaskerd.

Communicatie heeft impact op kennis, begrip, inzicht, houding, gedrag en cultuur in een bepaalde omgeving.

Het geeft richting aan de visie, houding en het gedrag van individuen, draagt bij aan maatschappelijke ontwikkelingen en geeft tegelijkertijd richting aan normen en waarden.

Het communicatiecongres 2025 – de essentie van communicatie

Tijdens het communicatiecongres 2025 komt het onderwerp misinformatie en desinformatie uitgebreid aan de orde.

Hoogleraar journalistiek en mediastudies aan de afdeling sociale communicatie van de universiteit PUC-Rio, Carmem Petit, zal hierover een masterclass verzorgen.

Als journalist en hoogleraar is zij gespecialiseerd in storytelling, journalistiek, audiovisuele productie, transformaties in de digitale omgeving en studies naar digitale platformen, met een bijzondere focus op Chinese digitale platformen.

Aanmelden voor het communicatiecongres kan tot 10 april via www.ccprsuriname.com.