Ministerie RO en SCF tekenen Podosiri-MoU

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) en Suriname Candied Fruits (SCF), hebben een Memorandum of Understanding (MOU) ondertekend voor de ontwikkeling van de podosirisector in Marowijne. Directeur Leeroy Jack van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DOAB) tekende namens het ministerie, na machtiging door minister Edgar Dikan.

Ruud Souverein tekende als directeur van SCF. De ondertekening vond plaats op donderdag 13 december, tijdens een bezoek van minister Edgar Dikan aan de podosirifabriek, Apodo Tropical Fruits (ATC) inde omgeving van het dorp Ovia-olo.

Minister Dikan prees de boeren voor hun geduld. Vooral de wachttijd voor de eerste oogst is voor sommigen een lange weg. De açaípalm of podosiri draagt pas in het derde jaar vruchten. Bij een juist onderhoud zal de oogst stijgen van 4.000 kg in het derde jaar naar 50.000 in het zesde jaar.

“Ik zie u en uw gemeenschap graag genoeg verdienen, zodanig dat u voor veel dingen niet meer op de overheid hoeft te wachten. Als individu moet u in staat zijn om de kwaliteit van uw leven te kunnen verbeteren door te produceren en meer te verdienen, de studie van uw kind te kunnen betalen of uw hypotheek met gemak af te lossen,” aldus de minister.

Het ministerie heeft een graafmachine beschikbaar gesteld voor de ontbossing van de arealen van boeren die zich aansluiten bij het project. De boeren komen zelf in met brandstof. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij helpt met trainingen voor de boeren.

Directeur Souverein zegt dat zijn bedrijf bereidt is alle verwerkte podosirie van de fabriek op te kopen, zolang die voldoet aan de kwaliteitseisen. Ook kunstmest en pesticiden zijn uit den boze. De SCF-topman verwacht de export van de eerste container acaipulp in het eerste kwartaal van 2019.

In 2020 zal het tempo worden opgeschroefd naar 1 container per maand. In elk geval hoopt hij na de eerste container een continue exportlijn op gang te kunnen houden.

ATC-directeur Cortessa Dapaw zegt dat steeds meer mensen in Marowijne geloven in het project. Dat vertaalt zich in de groei van het aantal boeren. Ze hoopt dat de overheid iets meer vaart zet in het bevestigen van de titels op de gronden voor de boeren. Daardoor kunnen ze gemakkelijker en zonder zorgen investeren.

Aan de boeren is gevraagd niet te vertragen met de indiening van hun stukken, zodat de overheid de verzoeken eventueel collectief en sneller kan bekijken.

Minister Dikan zegt dat de regering de ontwikkeling van de podosirisector een warm hart toedraagt en de boeren, alsook de overige schakels kunnen rekenen op de overheid.(GFC)

Delen:

Meer nieuws

Kinderen Parelhuis trots op nieuw vervoer

Parelhuis ontvangt een Noah-bus van Stinafo, zodat zij ‘hun’ kinderen verantwoord en comfortabel naar school en hun andere activiteiten kunnen vervoeren. Delen:

Delen:

Ressortraden Para nu voltallig

De afgelopen week is voorzien in de ontstane vacature van vijf ressortraadsleden (rr-leden) van vier ressortraden (rr) in het district Para. Delen:

Delen:

HVB installeert onderafdeling te Nieuwe Grond

Met de installatie van de onderafdeling De Nieuwe Grond afgelopen zaterdag in haar partijcentrum te Hannaslust, heeft de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) haar structuren in…

Delen:

VHP solidair met inwoners Utrecht

De VHP spreekt haar solidariteit uit met de inwoners van Nederland, in het bijzonder in Utrecht, die zijn opgeschrikt door de aanslag van maandagochtend, waarbij…

Delen:

OWT&C, RO en Defensie pakken wegen Marowijne aan

De ministeries van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C), Regionale Ontwikkeling (RO) en Defensie voeren verschillende rehabilitatiewerkzaamheden uit in Marowijne. Delen:

Delen:

Man verkoopt nep goud aan klant

De 33-jarige Gregory W. is door de politie van het ressort Centrum ingesloten voor oplichting van een vrouw. Delen:

Delen:

Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en…

Delen:

Man bedreigt buren met de dood

De 27-jarige Orfeo D. is door de politie van Latour aangehouden en opgesloten voor het bedreigen van zijn buren met de dood. Delen:

Delen:

Platform importeurs voor overleg bij HI&T

Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang…

Delen:

VHP: terroristische aanslag onaanvaardbaar

Heel vroeg in de ochtend van 15 maart zijn wij opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland, waarbij tenminste 49 moskeegangers…

Delen:

VHP helpt familie Dors

Op 1 maart heeft het noodlot toegeslagen bij de familie Dors te Ingikondre in het district Coronie. Hun woning werd helemaal door brand verwoest. Delen:

Delen:
Scroll Up