Minister Tsang ziet potentie in zonne-energieproject Guguplex

Het ontwikkelen en stimuleren van het ondernemerschap in Suriname met name het klein en middelgroot ondernemerschap is een van de belangrijkste prioriteitsgebieden van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme.

Voorts zet het ministerie zich ook in om ondernemers te ondersteunen, trainen en begeleiden met hun bedrijfsidee.

Minister Stephen Tsang van het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme heeft op woensdag 3 april een onderhoud gehad met de heer Orlando Olmberg van Guguplex technologies SAC.

Tijdens dit onderhoud kwam onder ander aan de orde het project welke zijn bedrijf momenteel in samenwerking met de Caribbean Climate Innovation Center (CCIC) en de World Bank Group uitvoert. Bedrijven worden geleerd hun bedrijfsidee op een milieuvriendelijke manier ten uitvoer te brengen.

Olmberg vroeg ondersteuning van de minister om te komen tot een bundeling van de groene sector in Suriname. Hierdoor zullen bedrijven als collectief voordeel kunnen trekken uit de projecten van het CCIC en de World Bank Group.

Olmberg vroeg ook de aandacht van de minister voor het invoerrechten vrij binnen halen van onderdelen (batterijen, regulatoren,controllers) bestemd voor de zonne-energie sector.

Olmberg vroeg dit expliciet omdat de import kosten voor de batterijen bijkans 35% zijn. Hij heeft voorgesteld om met betrekking tot de batterijen alvast enkele zonne-energiebedrijven te identificeren die in aanmerking komen voor het 0% regeling op zonne-energiesystemen welke al in Guyana wordt toegepast. De ondernemer zegt bereid te zijn ter aller tijden zijn expertise in te zetten.

Minister Tsang heeft aangegeven heel blij te zijn met het bezoek van Olmberg aan het ministerie. Hij zegt het project volledig te ondersteunen. De minister heeft voorgesteld alvast een presentatie voor te bereiden voor de ondernemersavond in de Kamer van Koophandel Fabrieken.

Verder heeft de bewindsman Olmberg geadviseerd om zonne-energieprojecten, voor te bereiden in het kader van het KMO fonds. Ook is voorgesteld een samenwerking met de Pansa group aan te gaan voor het vervaardigen van-machines.

Ten aanzien van het invoerrechtenvrij binnenhalen van de zonne-energieproducten zei de bewindsman dat hij zal overleggen met zijn collega van Financiën op welke wijze vrijstelling verleend kan worden.

Ook is er een beroep gedaan op Olmberg om zijn deskundigheid in te zetten om vooral met betrekking tot de zonne-energiesystemen voor het binnenland met het Standaarden Bureau te werken aan het ontwikkelen van een standaard.

Delen:

Meer nieuws

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:

Nieuwe jeugdambassadeurs gekozen

Tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering heeft het Nationaal Jeugdparlement (NJP) nieuwe jeugdambassadeurs voor de komende twee jaar gekozen. Delen:

Delen:

Tas buitgemaakt uit een auto

Een man deed op zaterdag 13 april aangifte van diefstal van een tas uit zijn auto bij de politie van het ressort Uitvlugt. Delen:

Delen:

Diverse aanhoudingen tijdens Operatie HOOP

De politie van regio Paramaribo heeft in de avond van zaterdag 13 april in verband met de Operatie Handhaving Openbare Orde Paramaribo (HOOP) veiligheidscontroles in…

Delen:

Volkstuinproject in ressort Geyersvlijt

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) kreeg het verzoek van de EBG-gemeente om een volkstuinproject op het terrein van de basisschool aan de…

Delen:

Gezamenlijke verklaring regering en VMS

Op maandag 15 april heeft het vervolggesprek plaatsgevonden tussen het bestuur van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en de regering. Delen:

Delen:

Inschrijving Suripop XXI start in juli

De Stichting Bevordering Kunst en Kultuur in Suriname laat weten dat de inschrijving tot deelname aan het Suriname Popular Song Festival XXI dit jaar is…

Delen:

Else Sidoel medewerker van het jaar SVZ

Tijdens de jaarlijks terugkerende verkiezing onder ruim 700 medewerkers van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is Else Sidoel vandaag verkozen tot beste medewerker van het…

Delen:

Verhoging kosten rijbewijs aangehouden

De voorgenomen verhoogde bedragen voor een nieuw rijbewijs, het verlengen daarvan en een duplicaat zijn tot nader order aangehouden, meldt de PR van het Korps…

Delen:

Nationaal kwaliteitsbeleid gelanceerd

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) is namens het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) als overheid bezig met de ontwikkeling van een nationaal kwaliteitsbeleid…

Delen:

Minister Samsoedien met ontslag

Naar aanleiding van de recente perikelen rondom de minister van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien, heeft de minister vandaag haar portefeuille ter…

Delen:

Mogelijk aanhouding zoon minister Samsoedien

De zoon van minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeleid (RGB) zal mogelijk worden aangehouden op basis van verdenking van het plegen van…

Delen:

“Peiling NIKOS onbetrouwbaar”

De VHP heeft met de recente NIKOS-peiling een gebrekkige poging gedaan om Martin Schalkwijk uit de kast te halen, luidt de kritiek vanuit de NDP….

Delen:
Scroll Up